- Reklame -

Teskeredžića kula u Voljicu

U mjestu Voljice, na području općine Gornji Vakuf- Uskoplje se nalazi vrijedan nacionalni spomenik Teskeredžića kula, koji svjedoči o historiji, kulturi i načinu života predaka ovdašnjih stanovnika.  Naime, njena vrijednost leži  u činjenici da su od osam kula koje je na području ove općine Hamdija Kreševljaković registrirao 50-ih godina XX stoljeća, ostali sačuvani samo ostaci ove kule. Iako podaci o tačnom vremenu njene gradnje i graditeljima nisu sačuvani, po karakteristikama gradnje sličnih objekta moguće je pretpostaviti da je kula nastala u periodu između XVII i XVIII stoljeća. Kontinuitet stanovanja u ovom objektu trajao je do kraja 20. stoljeća, dakle sve do njenog rušenja.

– Pamtim kada je bila cijela, oko nje su bili zidovi i sve je bilo zatvoreno, tu su bili kuća i kula i njeni prateći objekti. Kula se prostirala na tri sprata, koliko ja pamtim. Zidovi su bili od dva metra, u zidovimai su bili mandali, zatvori bi se kapija, i tu ništa nije moglo ući. Sve je bilo ugrađeno u kuli, i voda i nužnici, nama je to bilo čudno, jer po selima nigdje nije bilo vode u kućama, samo u kuli- kazao nam je Bećir Teskeredžić, najstariji stanovnik ovog sela.

Od 2015. godine je ova kula proglašena  nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i uvrštena je na listu ugroženih spomenika. Međutim, ni nakon četiri godine od ove odluke, nije bilo nikakvih aktivnosti oko rekonstrukcije niti obilježavanja iste kao nacionalnog spomenika.

– Kasnije se počelo purgati, gubiti na izgledu, tražio se ovaj kamen, jer su se zidale kuće, nije se imalo. Moj amidža je prodavao taj kamen,pa je poslije skinuo jedan sprat i od tog kamena napravio štalu. Dolazili su ovi iz Sarajeva, smatram da bi značilo i selu i kuli i historiji da se kula obnovi i da bude pod zaštitom države-  dodaje Teskeredžić.

U literaturi se spominje i drugi naziv Ljubunčića kula, te da je ova kula prvobitno pripadala porodici Ljubunčić. Međutim, naš sagovornik kaže da se on nije čuo za to, te da su mještani koje on pamti kao najstarije, tvrdili da je kula oduvijek pripadala porodici Teskredžić.

ŽKula je bila visine 7 metara, zidovi kule su bili zakošeni prema unutra. U kulu se ulazilo kroz drvena vrata koja su se nalazila na sjevernoj fasadi. Vanjski otvor je bio sveden na luk, a iznad luka se nalazilo uklesan mač, dok se s unutrašnje strane vrata, nalazio mandal. Objekat je bio pokriven drvenim četverovodnim krovom-šindrom. Kula je bila opasana zidom visine oko 2 metra do sredine XX stoljeća.

Exit mobile version