10.5 C
Gornji Vakuf
Utorak, 23. Aprila 2024.

Upozorenje za stanovništvo: Provjerite stanje vaših dimnjaka!

Poštovani sugrađani,

Dolaskom hladnijih dana povećana je opasnost od izbijanja požara na stambenim poslovnim i drugim objektima, s tim u vezi upozoravamo građane i privatne subjekte naše općine da preventivno radi zaštite od nastanka požara izvrše kontrolu stanja ispravnosti dimnjaka koji su najčešći uzroci nastanka požara.

Napominjemo da prisustvo drvne građe uz dimnjake ili neposrednoj blizini, naslanjanje dimnjaka na lahko zapaljive materijale, pukotine i mehanička oštećenja, nagomilane naslage čađi, neredovno i nestručno održavanje i čišćenje mogu izazvati požare.

Zato apelujemo na građane da preventivno izvrše čišćenje dimovidnih kanala u svojim domovima ili poslovnim prostorima. Naročito napominjemo stanare stambenih zgrada te privatnih objekata da je obaveza da se najmanje jednom godišnje, a po potrebi češće organizira čišćenje dimnjaka. Važno je izvršiti provjeru električnih instalacija, kao električnih grijnih uređaja, kao i maksimalnu snagu priključnih uređaja.

Posebno je potrebno obratiti pažnju prilikom korištenja kvarcnih i električnih grijalica  kao i na njihovu udaljenost od zavjesa i drugih lahko zapaljivih materijala. U slučaju izbijanja požara odmah obavijestiti profesionalnu vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123 ili na broj 030265618 ili Policijsku stanicu Gornji Vakuf-Uskoplje na broj 122.

Apelujemo na sve građane da odmah preduzmu ove preventivne mjere jer će samo tako smanjiti mogućnosti izbijanja požara, a samim tim izbjeći velike materijalne štete i ljudske živote. Ovo preventivno upozorenje dajemo na znanje građanima zbog činjenice da je počela grijna sezona.

Profesionalna vatrogasna jedinica
Gornji Vakuf-Uskoplje

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti