13.6 C
Gornji Vakuf
Utorak, 23. Aprila 2024.

FOTO: Izvršena dezinfekcija naselja Voljice i Trnovača

Jedan od brojnih klastera korona virusa na području Bosne i Hercegovine, je i onaj na području Gornjeg Vakufa- Uskoplja. Podsjećamo, prvozaraženi u ovom klasteru je preminuo, te je testiran nakon smrti. Nakon toga, virus se proširio u dva naselja, u naselje Voljice i naselje Trnovača. Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona je već preduzeo mjere sprječavanja širenja virusa u ovim naseljima, te je danas izvršena dezinfekcija ova dva naselja. Urađena je dezinfekcija puta, javnog prostora, prostora oko kuća, te mjesne džamije.

              Mi ćemo danas iskoristiti priliku da ekipe Zavoda za javno zdravstvo posjete ova naselja, te urade dezinfekciju ovih naselja. Uradit ćemo cjelokupni prostor Voljica i spustit ćemo se niže do naselja Trnovača gdje ćemo također uraditi dezinfekciju.- kazao je dr. Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a.

Do trenutka pisanja ovog teksta, broj zaraženih na području Srednjobosanskog kantona je iznosio 21, dok je jedna osoba preminula. Na području Gornjeg Vakufa- Uskoplja je zaraženo 9 osoba, s tim što je jedna osoba preminula, te je osam osoba aktivno pozitivnih.

              Ako govorimo o prostoru cijelog kantona, onda možemo reći da smo poprilično  dobro uspjeli usporiti epidemiju korona virusa, koji se pojavio na području Bosne i Hercegovine. Većina općina na prostoru kantona je i dalje netaknuta, pozitivne bilježimo u Novom Travniku, Vitezu, Gornjem Vakufu- Uskoplju, i prvi slučaj je zabilježen u Bugojnu. Preduzimaju se veoma intenzivne mjere na otkrivanju svih kontakata zaraženih. Važno je da prepoznamo sve te ljude, i da dobijemo informacije ko je sve kontaktirao s tim ljudima.

Na području ovog kantona obezbijeđeno je 200 kreveta za liječenje oboljelih u bolničkim uslovima, a pored toga je obezbijeđeno još 1000 kreveta u izolatorijima širom kantona, koji su pripremljeni  za svaki slučaj.

              Od svih zarađenih osoba na prostoru našeg kantona, imamo samo jednog na bolničkom liječenju , i to osoba iz Gornjeg Vakufa- Uskoplja. Po zadnjim informacijama, situacija je nepromjenjena, on je stabilan i  miran, bez potrebe za nekom intenzivnom njegom.- kazao je dr. Karakaš.

Zadnje dodano
Povezane vijesti