2.8 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 25. Aprila 2024.

SRAMOTA! Milorad Dodik Bugojno nazvao ustaškim mjestom

Foto: Klix.ba

Obilježavanju 78. godišnjice Bitke na Kozari prisustvovali su, između ostalih, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović. Tom prilikom Dodik je poručio da je “komunistička vlast razvijala ustaška mjesta poput Bugojna, a zanemarila Potkozarje i Kozaru”.

Podsjetio da je da je na ovom prostoru ubijeno na desetine hiljada ljudi. Osvrnuo se i na žrtve logora Jasenovac za koji je kazao da je u njemu život izgubilo “500.000 Srba”, objavio je RTRS.

“Mnoga djeca su data u katoličke porodice gdje su promijenjena njihova imena. To je jedan produženi zločin nad našom vjerom i našim narodom. Čienjica je da su ustaše i Nijemci ovdje desetkovali Srbe, pobili naše ljude i uništili domove”, izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Kozara je simbol borbe za slobodu protiv fašista i simbol borbe za nacionalno oslobođenje.

“Ono što boli je da komunistička vlast nije vratila Kozari ono što je trebalo da vrati. Ona je razvijala neka ustaška mjesta kao što je Bugojno, a zanemarila Potkozarje i Kozaru koji su tako mnogo dali. I zato je naš posao da radeći infrastrukturne i druge projekte, kao što je put prema Podgradcima od prošle godine, da vratimo Kozari i njenom slobodarskom duhu”, dodao je Dodik.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović smatra da entitet na čijem je čelu, kako je kazala, funkcioniše na tekovinama onoga što je dala Kozara.

Klix.ba

Zadnje dodano
Povezane vijesti