10.3 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 18. Aprila 2024.

VIDEO: Feđa Gudić snimio dokumentarni film ‘U inat zaboravu’

Gornjevakufski pisac Feđa Gudić završio je snimanje dokumentarnog filma „U inat zaboravu“. Film govori o zaboravu kao nekom fenomenu koji je prisutan ne samo u našoj zemlji nego i u cijeloj regiji. Zaboravili smo spomenike koji predstavljaju dio naše historije i nije bitno iz kojeg vremenskog razdoblja dolaze. Njihovo rušenje znači stvaranje novih “spomenika” kojima se slavi primitivizam, nasilje i netolerancija. Ovim filmom Gudić je želio da ukaže na taj problem. Ko nam garantuje da uskoro  nećemo zaboraviti i spomenike iz bliže prošlosti,  ako ih već nismo zaboravili?

U razgovoru za GornjiVakuf.com Feđa Gudić otkriva kako je došao na ideju da snimi dokumentarni film na ovu temu.

– Ideju za film sam dobio slušajući  pjesmu “Sloboda” od Azre. U toj pjesmi ima jedan stih koji kaže “Ko ne pamti iznova proživljava”, što je ustvari citat od George Santayana koji u originalu glasi “Oni koji ne pamte prošlost, osuđeni su da je ponavljaju “.

Budžet filma: 0,00 KM

– Film je lokalnog karaktera sa univerzalnom porukom, a svi ljudi koji su radili na filmu su posao odradili na volonterskoj bazi i što je najvažnije svi su  iz naše lokalne zajednice. To je nešto na što sam posebno ponosan, govori Gudić.

Dokumentarni film „U inat zaboravu“ je poslan na konkurs Aljazeere DOC Film Festival i zbog uslova konkursa trenutno ga nije moguće prikazati jer Aljazeere zadržava pravo na premijerno prikazivanje.

Autor filma Feđa Gudić je iskoristio priliku da se zahvali ekipi koja je radila na samom filmu.

– Posebno bih se zahvalio ekipi sa kojom sam radio na ovom filmu a tu prvenstveno mislim na Ešrefa Karamustafića, Nedžada Gudića, Nedžada Agića, Aldina Ljubunčića, Džana Ljubunčića, Armana Bušatlića, Almu Mujalo, Nirmelu Bilić-Gudić, Adina Čalkića, Adisa Čorbadžića -Čorbu. Hvala i Općini Gornji Vakuf -Uskoplje, BZK Preporod, Osnovnoj školi Gornji Vakuf, MSŠ Gornji Vakuf, Aidu Gafiću, Kenanu Crnici, Nedimu Bajraktareviću, Aidi Čatić. Ako sam nekog zaboravio neka mi ne zamjeri, kazao je Feđa Gudić, po zanimanju magistar ekonomije a u duši neumorni umjetnik.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti