9.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

FOTO: Kalemovo jezero – još jedan biser Gornjeg Vakufa

Planinska jezera predstavljaju ne samo privlačnu prirodnu ljepotu, nego i jedan poseban biotop ispunjen rijetkim predstavnicima vodene faune i flore. Jezera su prirodno i društveno bogatstvo, često neprocjenjive ekonomske, okolišne i ekološke vrijednosti. U sadašnjoj geografskoj literaturi opće je prihvaćeno da gotovo sva jezera u Bosni i Hercegovini imaju prirodno porijeklo.

Dobro je poznato da planinska jezera u BiH postepeno nestaju. U prirodnoj sukcesiji njih obrasta makrovegetacija i jezera prelaze u močvare, zatim u livade i na kraju šume. Na brzinu nestajanja jezera utječe položaj ali i okruženje jezera. Proces nestajanja odnosno starenja vodenih ekosistema se naziva eutrofikacija. To je prirodan proces koji se u potpunosti ne može zaustaviti, ali se može usporiti.

Na području Općine Gornji Vakuf-Uskoplje nalazi se devet markantih jezera (Čehić, 2017, 2019 vidi link: (PDF) Jezera na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje | Muamer Čehić – Academia.edu).Prirodni i antropogeni faktori značajno utječu na opstanak ovih jezera.

Kalemovo jezero se nalazi na prostoru općine Gornji Vakuf-Uskolje u blizini sela Pridvorci, na oko 1300 m zračne linije južno od Voljevačkog jezera. Do ovog jezera se dolazi sa lokalnog puta Voljevac-Pridovorci. Kalemovo jezero je smješteno na brdu poznatom kao Cipala. Praktično se sastoji iz dva dijela koja se u zavisnosti od nivoa vode spajaju u jedan. Jezero nema vidljivih površinskih pritoka, te je vrlo vjerovatno da većinu vode dobija direktnim izlučivanjem padavina u jezersku kotlinu i od slabih podzemnih izvora.

Prirodni fenomen koji karakteriše ovo jezero je da u sušnim periodima tj. u godinama bez snijega i velikih kiša u potpunosti presuši. Na sve češći nestanak vode, utjecaj je imala velika sječa šume iznad jezera. Opće je poznata činjenica da šumski pokrov igra važnu ulogu u zadržavanju i filtiranju voda.

Prošle godina na ovom jezeru su urađeni sanacioni radovi od lokalnog stanovništva (krčenje rastinja iz jezerske kotline, pristupni put i sl.).

Dimenzije jezera (preuzete iz topografskih karata):

Naziv jezera

Površina

Dužina

Širina

Dužina obalske linije

Dubina

Nadmorska visina

Kalemovo I

1580

45

35

150

1-2

910

Kalemovo II

1150

40

30

125

1-2

910

Više o jezerima na području naše općine u radovima:

              (PDF) Jezera na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje | Muamer Čehić – Academia.edu
              (PDF) Planinska jezera na Vranici i Raduši – Gorske oči koje nestaju / Mountain lakes on the mountains Vranica and Raduša – Eyelike lakes which are slowly disappearing | Muamer Čehić – Academia.edu
              (PDF) Ždrimačka jezera i Ždrimački slap – Biseri u okolnom pjezažu | Muamer Čehić – Academia.edu

Za GornjiVakuf.com priredio Muamer Čehić, magistar šumarstva

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti