12.8 C
Gornji Vakuf
Petak, 29. Marta 2024.

Zlatne vakufske djevojčice – priča isklesana na temeljima ljubavi, odanosti i mukotrpnog rada

U gornjem toku rijeke Vrbas, smješten je Gornji-Vakuf Uskoplje, Općina u Bosni i Hercegovini koja se od ovog mjeseca može pohvaliti da ima prvakinje države u rukometu.

Priča, koja ima svoj početak, zaplet, priča koja je dobila nevjerovatan kraj i priča koja je ispunjena emocijama, ljubavlju, željom, borbom.

Kako je mjesto od oko 4.000 stanovnika i Općina koja broji oko 20.000 stanovika dobila prvakinje države?

Teško je početi ovakvu priču običnim frazama. Teško je pronaći riječi kojim bi se opisao uspjeh vakufskih djevojčica, da djevojčica, generacija ŽRK Sloga 2006. i mlađe postale su prvakinje Bosne i Hercegovine za 2021. godinu u konkurenciji mlađih kadetkinja.

Rezultat isklesan mukotrpnim radom i odricanjem, na čelu sa trenerom Fudaom Mahmutovićem, koji je u jednoj maloj Općini skupio djevojčice koje su na kraju donijele državno zlato.

Neki neće obratiti pažnju na ovaj rezultat, neki neće shvatiti ozbiljno, ali ovo sportsko čudo iz Gornjeg Vakufa ima itekako svoju težinu i zaslužuje svoje minute.

Ipak, uvodni dio ove priče krenut ćemo sa izjavom trenera Fuada Mhamutovića, čovjeka koji je istu generaciju i prošle godine odveo od završnice regionalnog SiM-a.

“Ovo je rezultat mukotrpnog rada. Hvala Općini, Upravi kluba, predsjedniku, hvala politčkim subjektima, privrednicima, svima koji su dio ove nevjerovatne priče”, u jednom dahu pun ponosa započeo ja razgovor za SportSport.ba Fuad Mahmutović i nastavio.

“Ove djevojčice su zajedno dvije godine. Imali smo jednu generaciju djevojčica rođenih 2006. godine. Ponosan sam kako su radile, trenirale, učile. Nisu propuštale trening i evo stigli smo do ovog nevjerovatnog rezultata.”

Ako mislite da je ovo kraj vakufske rukometne priče, varate se.

Isti vikend juniorke ovog kluba generacije djevojaka rođenih 2002. godine i mlađe osvojila je treće mjesto na državnom prvenstvu.

To je generacija rukometašica koja nosi igru ŽRK Sloga na seniorskom nivou u Prvoj ligi FBiH, a sada su među svojom generacijom uspjele donijeti bronzu na Vrbas.

Nije kraj.

Naredni vikend Gornji Vakuf-Uskoplje domaćin je završnice prvenstva Bosne i Hergeovine za kadetkinje, tačnije djevojke rođene 2004. godine i mlađe.

I na tom prvenstvu, ŽRK Sloga će imati priliku da osvoji još jednu medalju i kakav bi to poduhvat bio, ravan čudu, a i jeste sportsko čudo, koje ima svoje ime i prezime -ŽRK Sloga 2013 Gornji Vakuf-Uskoplje.

Nismo zaboravili jednog od najzaslužniijih za stvarane zlatnih vakufskih djevojčica, a to je sekretar kluba Muamer Zukić. Popularni Zuka je i više od sekretara, podrška, motor, nekada i trener, čovjek koji pored privatnih obaveza uvijek nalazi vremena i prostora da gura prema naprijed klub, igračice, trenere, a svojim radom je medijski klub digao na jedan vrlo dobar nivo, a posebno na društvenim mrežama, gdje je ŽRK Sloga aktivan povodom svih dešavanja.

“Mi smo se za ovo pripremali i prošle godine, ali korona nas je zaustavila. Nakon toga djevojke su trenirale sedam puta sedmično, zaista smo se spremili za ove rezultate. Očekujemo da i u generaciji 2004. napadanemo prvo mjesto”, rekao je Zukić za SportSport.ba, a zatim nastavio:

“Ako nam se neke stvari poslože, možda i naredne sezone da u seniorskoj konkurenciji napadamo plasman u Premijer ligu BiH. Naš rad je podređen mlađim selekcijama, vidjet ćemo šta će dešavati u budućnosti.”

Sloga može biti primjer svima šta znači predan, kvalitetan rad, bez buke, galame, prozivanja, a koliko Gornjem Vakufu znači ovaj rezultat pokazuje i jučerašnji doček rukometašica u čaršiji i slavlje.

I za kraj, kao šlag na tortu, vakufske heroine, one koje su na terenu ostavile zadnji atom snage da prezentuju svoj klub i čaršiju u najsjanijem izdanju.

Prvakinje države u mlađim akdektinjama ŽRK Sloga – generacija 2006.: Lamija Ljubunčić, Amina Ljubunčić, Sarah Hadžiabulić, Lejmana Omerović, Šejla Kasumović, Ajna Radmilo, Iman Imamović , Sajra Vele, Ema Dadić, Esma Pokvić, Nejra Hajrić, Amina Delić, Adna Gvozden, Sumeja Čabro.

Bronzane juniorke BiH – ŽRK Sloga generacija 2002.: Irma Milanović, Naida Milanović, Ajša Zahidić-Korugić, Zahida Zajmović, Dalila Abazović, Ema Jareb, Amina Duratbegović, Larisa Burko, Negra Karamustafić, Irma Šeketa, Alma Gvozden, Elna Gudić.

Trener obje ekipe je Fuad Mahmutović, a tim je na juniorskom prvenstvu vodio Muamer Zukić.

sportsport.ba

Zadnje dodano
Povezane vijesti