8.5 C
Gornji Vakuf
Petak, 29. Marta 2024.

FOTO: Startao 49. Teatarski festival BH FEDRA, otvorena izložba i odigrana prva predstava

49. Teatarski festival BiH FEDRA je svečano otvoren 13.07.2021. godine u Bugojnu i već od prvog dana je pravi spektakl!

Festivalski sadržaji su počeli otvaranjem izložbe umjetnika Daria Pehara iz Mostara, pod nazivom „IZBUGLJEN U ANTROPOCENU“. Inače, Dario je akademski slikar koji iza sebe ima brojne nagrade, te samostalne i grupne izložbe, kao i učešća u likovnim simpozijima i kolonijama. Gostima je izložbu analizirao akademski kipar iz Bugojna, Antonio Džolan, a svečano je otvorio direktor Umjetničke galerije u BiH, Strajo Krsmanović.

Nakon izložbe, na platou KSC-a Bugojno svečano je otvoren ovogodišnji Festival, a obratili su se direktor Festivala, Mirza Idrizović i načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić.

Potom je odigrana prva predstava takmičarske selekcije 49. Teatarskog festivala BiH FEDRA. Teatar Fedra Bugojno igrao je predstavu po motivima filma “Reservoir Dogs” Quentin Tarantino, a predstava nosi naziv „KEROVI“. Režiju potpisuju Senad Milanović i Amel Ugarak. Energičnu skupinu su igrali: Suad Velagić, Senad Milanović, Jasmin Jusić, Vigor Dundović, Faruk Šeremet, Nedim Milanović, Senada Milanović, Amel Ugarak i Zina Šahović. Riječi reditelja: KEROVI su teatarski triler sa elementima akcije. U njemu, neko ima sreće, a neko nema. Pravili smo „teatarski komad“ u kojem ima intrige, uzbuđenja i napetosti, a radili smo po motivima filma “Reservoir Dogs” , Kventina Tarantina. A teatar se, prije svega, bavi ljudskim sudbinama.. Ili u ovom slučaju, sudbinama “Kerova”.

Nakon predstave održan je okrugli sto koji je moderirala Adna Rizvan, PR festivala, a na kojem je glumačka ekipa dobila mnogo pohvala i motivacije za dalji rad, ali i konstruktivnih kritika kako bi u budućnosti predstava bila još bolja.

Drugog dana festivala, 14.07.2021., očekuje nas predstava prošlogodišnjih pobjednika, Amaterskog dramskog studija DASKE iz Laktaša, pod nazivom „MILION I PO“.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti