3.6 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

FOTO: Profesor MSŠ ‘Gornji Vakuf’ nosilac reforme srednjeg stručnog obrazovanja u BiH

Profesor praktične nastave u frizerskoj školi u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“ Sanin Fazlić u proteklom periodu održao je po jedan motivacion sat u Mješovitoj srednjoj školi Živinice i Mješovitoj srednjoj školi Tešanj. Te dvije škole su svoje nastavne planove i programe kreirale u skladu sa EUVET modularnim NPP.

Ovi nastavni planovi i programi napravljeni su tako da budu u liniji sa nastavnim planovima i programima stručnih škola Evropske unije. Prednosti modularnih nastavnih planova i programa u odnosu na tradicionalne: kratke, zaokružene cjeline koje obezbjeđuju motivaciju, omogućuju raznolikost načina i tehnika ocjenjivanja,  učenje je zasnovano na razvijanju sposobnosti, učenici aktivno učestvuju u učenju, nastavnik je pomagač i vodič, a učenik je usmjeren da istražuje i da zna sam doći do informacija.

Inicijativu za uvođenje EUVET modularnog nastavnog programa za Grad Zenica pokrenula je Sekcija frizera i kozmetičara pri Udruženju poslodavaca Zenica,  a ovoj Inicijativi se pridružio i Savez frizera BiH na čijem čelu se nalazi Sanin Fazlić, sa ciljem uvođenja ovog programa i u druge strukovne škole u BiH.

Radne posjete Srednjim mješovitim školama u Živinicama (Tuzlanski kanton) i Tešnju (Zeničko-dobojski kanton) su pomogle da se iskoriste već stečena iskustva u reformi stručnog obrazovanja kako bi se reforme ubrzale i u ostalim stručnim školama širom BiH. U organizaciji Udruženja poslodavaca Zenica srednje mješovite škole su posjetili: Sanin Fazlić, predsjednik Saveza frizera BiH, Sabina Karić, predsjednica Skupštine Sekcije frizera i kozmetičara pri Udruženju poslodavaca Zenica i Benjamina Šaranović, sekretar Udruženja poslodavaca Zenica.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti