10.6 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 25. Aprila 2024.

FOTO: Učenici i profesori MSŠ ‘Gornji Vakuf’ podržali kampanju ”OKTOBAR – mjesec rozih traka”

Vijeće učenika Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ zajedno sa profesorima i učenicima podržali su kampanju ”OKTOBAR – mjesec rozih traka” i na taj način pružili podršku svim ženama oboljelim od raka dojke.

Glavni cilj svih kampanja okićenih rozom trakicom usmjeren je na buđenje svijesti o ovoj strašnoj bolesti, pronalasku lijeka i informisanju žena i tinejdžerki o važnosti zdravlja grudi i pregleda.

Danas postoji mnoštvo trakica različitih boja, koje ljudi nose kao znak podrške određenim ugroženim ili oboljelim grupacijama ljudi. Roza boja je postala, kao i trakica, simbol podizanja svijesti o raku dojke.

Zapamtimo, rano otkrivanje bolesti i dobra terapija spašavaju život!

Priča o trakicama počela je davno, ali o rozoj je aktuelna 1991. ili tek sa Evelyn Lauder, nekadašnjom potpredsjednicom kozmetičke kuće Estee Lauder, koja je umrla od posljedica raka jajnika 2011.

Daleke 1991. predstavnici Fondacije Susan G. Komen dijelili su roze trake učesnicima trke u New Yorku, koja je organizovana sa ciljem podizanja svijesti o raku dojke.

U isto vrijeme Evelyn Lauder je sa svojom kolegicom Penny Alexandrom, koja je bila urednica magazina za zdravlje Self, došla na ideju da izrade mnogo rozih trakica, koje će dijeliti radnice kupcima u radnjama Estee Lauder brenda u New Yorku.

Evelyn je obećala tada da će trakice dijeliti po cijeloj zemlji, ali tada još uvijek nije bila određena boja. Ali, i to je ubrzo promijenjeno i danas su ove trakice znak podrške.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti