10.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

Od danas u KSC Bugojno izložba “Prepoznaj znakove”

Multimedijalna izložba “Prepoznaj znakove”  krenula je na svoje putovanje širom Bosne i Hercegovine. Projekat je namijenjen podizanju svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebama adekvatnog odgovora antifašizma.

U mjesecu septembru izložbu su pogledali učenici srednjih škola u Goraždu i Foči. Oktobar je bio rezervisan za Jablanicu i Mostar, a potom je postavka izložena u Stocu i Travniku. 

 Od ponedjeljka 29. novembra, do petka 3. decembra, izložba će biti postavljena u holu Kulturno-sportskog centra  Bugojno, u saradnji sa aktivom historije i geografije Mješovite srednje škole Bugojno. Ova aktivnost uvrštena  je u Godišnji plan rada aktiva historije i geografije u sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Osim  za učenike Mješovite srednje škole Bugojno, izložba je otvorena za sve druge škole i posjetitelje.

Svečano otvorenje predviđeno je u ponedjeljak u 18:00 sati.

Iz YiHR-a poručuju da edukativnom izložbom “Prepoznaj znakove” žele pružiti javnosti uvid u historijske korijene fašizma i  nacizma kao i savremene pojavne oblike fašizma u današnjem društvu.

Izložba se sastoji od videa,  fotografija i interaktivnog prostora. Ovim multimedijalnim pristupom, može biti prihvaćena konkretna poruka  o opasnostima širenja modernog fašizma (ur-fašizma).  Sve aktivnosti su prije svega edukativog karaktera i sadržajem namijenjene  mladim generacijama kao alat učenja i zagovaranja.

Nakon Bugojna, izložba će biti postavljena u Gradačcu, Teočaku i Palama.

Izložbu “Prepoznaj znakove” Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH – YIHR BiH, realizuje uz finansijsku podršku International Relief Fund for Organisations in Culture and Education 2021 of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut and other partners.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti