9.6 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

FOTO: Šetnjom „Naš izbor je nenasilje!“ skrenuta pažnja na neravnopravan položaj žena u društvu

Multisektorski tim za prevenciju nasilja u porodici/obitelji Gornji Vakuf-Uskoplje danas je organizovao šetnju „Naš izbor je nenasilje!“, kojom želi da ukazaže na neravnopravan položaj žena u društvu sa posebnim osvrtom na kršenje prava žena.

Šetnji su se priključila djeca svih osnovnih i srednjih škola sa područja Gornjeg Vakufa-uskoplja, te članovi sportskih kolektiva iz ovog grada.

Ovaj događajem je obilježena međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja je počela 25.11., Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10.12. Međunarodnim danom ljudskih prava. Kampanjom se naglašavaju vrijednosti ljudskih prava i podržavaju akcije prevencije rodno zasnovanog nasilja.

Istraživanja provedena u Bosni i Hecegovini (Istraživanje o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja nad ženama iz 2013. godine i OSCE Regionalno istraživanje o dobrobiti i sigurnosti žena iz 2019. godine) pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja od svoje 15 godine života. Nasilje nije samo fizičko nego može biti i psihološko, ekonomsko, emocionalno ili seksualno, a najčešće se manifestira u kombinaciji više oblika.

Nasilje u porodici, kao jedan od oblika nasilja nad ženama, nije privatna stvar i nešto što se dešava između četiri zida nego društveni problem koji zahtjeva širi angažman svih relevantnih institucija i javnosti uopće. Potrebno je pružiti razumijevanje, podršku i sigurnost i djelovati unutar sistema zaštite.

Svi učesnici i učesnice su danas pokazali/e nultu stopu tolerancije na nasilje i odlučnost da živimo u društvu u kojem se nasilje nad ženama neće tolerirati nego sakcionisati sukladno zakonskim odredbama. 

Zahvaljujemo svima koji su učestovali i pružili podršku u obilježavanju ovog značajnog događaja, a to su:

Osnovne škole „Uskoplje“, „Gornji Vakuf“, „Voljevac, „Pajić Polje“, Srednja škola „Uskoplje“, Mješovita srednja škola „Gornji Vakuf“, Dječiji vrtić „Zvončić“, Dom zdravlja, Policijska stanica, Islamski centar „Nur“, Udruga „Polet“, Frama, Ženski rukometni klub „Sloga“, Muški rukometni klub „Sloga“, Odbojkaški klub „Sloga“, Karate klub „Sloga“, Malonogometni klub „Sloga“, Hrvatski nogometni klub „Sloga“, Klub ritmičke gimnastike „Motus“, Teatar mladih „Česta“, Omladinski centar i građankama i građanima koji su došli podržati akciju.  

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti