10.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

NAROD I PRAVDA: Obavještenje za javnost

Izvršni odbor KO NiP SBK je sinoć u Travniku održao prvu redovnu sjednicu na kojoj je razmatran obiman dnevni red.

Usvojeno je nekoliko odluka, zaključaka i izvještaja, te su donijete smjernice i zaduženja za rad u narednom periodu.

Izvršni odbor je dao stav o nekoliko aktuelnih političkih pitanja na području SBK, kako slijedi:

1. Tražimo da se što prije izvrši raspisivanje javnih konkursa za školsku 2021/2022 godinu za prijem uposlenika u sektoru obrazovanja u SBK, a imajući u vidu da je pravo na rad temeljno ljudsko pravo i da su uposleni u školstvu u našem kantonu stavljeni u nezavidan i diskriminirajući položaj, te da su radi nemarnog i bahatog odnosa vlasti svedeni na nivo koji ne zaslužuju.

Pozivamo premijera Vlade SBK i ministra obrazovanja da se vrate u zakonske okvire djelovanja i da odmah raspišu konkurse, a ukoliko to ne učine, bićemo prinuđeni na podnošenje krivične prijave zbog kršenja zakonskih i podzakonskih propisa.

2. Podržavamo borbu rudara za ostvarivanje njihovih prava, poboljšanje uslova rada, uvezivanje staža i redovno uplaćivanje pripadajućih plaća, drugih naknada i doprinosa, te pozivamo nadležne vlasti da se zahtjevi rudara aktivno i brzo rješavaju.

3. Izražavamo oštro protivljenje najavljenom poskupljenju električne energije i tražimo da se taj proces hitno obustavi.

4. Najoštrije osuđujemo brutalne i beskrupulozne napade na članove NiP-a od vladajućih struktura koji su posebno izraženi u općini Gornji Vakuf-Uskoplje gdje se pojedincima oduzimaju i krše osnovna ljudska prava, pravo na rad i pravo na političko djelovanje.

Dajemo punu podršku svim općinskim organizacijama NiP-a u njihovoj borbi za zaštitu osnovnih ljudskih prava, pa makar to bilo i putem podnošenja krivičnih prijava.

5. Pozdravljamo obezbjeđenje dodatnih finansijskih sredstava za završetak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku, ali istovremeno ne možemo razumijeti zašto su vijećnici vladajuće koalicije odbili prijedlog vijećnika NiP-a da se sufinansiraju đačke karte za prevoz učenika srednjih škola.

6. Pokrećemo ozbiljan i detaljan proces institucionalnog preispitivanja raspodjele budžetskih sredstava i zapošljavanja u javnom sektoru na području SBK, a prevashodno u odnosu na tzv. “B” i “H” komponentu.

7. Tražimo da se hitno preispita izdavanje zdravstvenih taksenih markica i da se iste ukinu.

8. Pozivamo Tužilaštvo SBK i Kantonalnog upravnog inspektora SBK da u okviru svojih nadležnosti poduzimaju bolje i jače aktivnosti na sprječavanju svih oblika kriminaliteta, odnosno na poboljšanju rada kantonalnih i općinskih službi, sve u cilju vladavine prava i zaštite građane, a ne samo povlaštenih pojedinaca.

9. Apeliramo kod svih nadležnih vlasti da se što prije provedu radnje i aktivnosti i donesu potrebne mjere radi smanjenja odlaska mladih iz države, a posebno iz SBK.

Pored navedenog, Izvršni odbor obavještava građane i medije da će dana 30.12.2021. godine u prostorijama stranke u Travniku, sa početkom u 11,00 sati, održati novogodišnju press konferenciju.

Svim građanima čestitamo Novu 2022. godinu u nadi da će biti bolja i sretnija, a svim građanima koji slave čestitamo blagdan Božić, sa željom da ga provedu u zdravlju i radosti.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti