2.4 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

Upozorenje o opasnostima od požara

U proteklom periodu sve su učestaliji požari, a najčešći su oni koji su uzrokovani paljenjem korova na njivama i drugim površinama, koji nerijetko se prenesu i na šumska područja. Takvi požari obično za posljedicu imaju veliku materijalnu štetu koja se ogleda kroz uništavanje šuma na većim površinama, ali i pašnjaka i voćnjaka. Evidentne su materijalne štete na stambenim, kao i pomoćnim objektima, posebno u ruralnim područjima. 

Shodno navedenom, ovom prilikom apelujemo na građane da obrate pažnju na paljenje vatre u blizini navedenih područja, a posebno u vrijeme jakog vjetra koji omogućuje brzo širenje požara, što u mnogome otežava njegovo gašenje.

Policijski službenici će u saradnji sa drugim institucijama u narednom periodu preduzimati intenzivne mjere i radnje na otkrivanju i sankcionisanju osoba koje paljenjem korova i drugih lako zapaljivih materija u prirodi izazivaju opću opasnost za ljude i imovinu. U Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine za ovo krivično djelo  propisana je kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine.

Ukoliko primijetite požare koji bi mogli izazvati navedene posljedice prijavite ih odmah najbližoj policijskoj stanici na broj telefona 122, ili vatrogasnoj jedinici na broj 123.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti