3.4 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 24. Aprila 2024.

NAJAVA: Sutra predstava “Prodavnica budućnosti”

JU “Centar za obrazovanje, sport i kulturu” Gornji Vakuf-Uskoplje 12.05.2022.godine sa početkom u 19 sati. Cijena karte 3 KM

Predstava “PRODAVNICA BUDUĆNOSTI”

Režija: Vahid Duraković

Igra: Sanel Ugarak

Foto/video: Edin Ćatić Bato

Sufler: Samir Nuhić

Plakat: Merjem Duraković

Producent: Vahid Duraković

Partner projekta: JU Kulturno sportski centar Bugojno

Generalni pokrovitelj: Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK

Pokrovitelj: Općina Bugojno

Sponzor: Caffe BUKA

Vahid Duraković o predstavi:

„Prodavnica budućnosti“ je savremena satira. Tematski predstava tretira „prežvakanu“ pobunu pojedinca spram amoralne većine u izopačenom društvu do granice apsurda. U razvoju priče apsurd se usložnjava kada glavnim likom ovlada inat, bezumna volja koja sama sebi postaje cilj. Iako naš antijunak u jednom trenutku, pod pritiskom gladi i ukućana, prihvati da dušu proda đavolu, već sljedeće noći ga savjest „sisa“ poput more. Koristoljublje i licemjerje razdiru njegovu dušu dok se glava okreće razumu, iliti konformizmu. Polifonična borba unutar tijela se manifestira tikovima i nekontrolisanim glasovima. Da li je Mehica (lik u monodrami) poludio ili je shvatio da je život predivna avantura te bijegom u „ludilo“ pronašao vlastiti prostor slobode i sreće, zaključite sami.

Sukus priče “Prodavnica budućnosti” se vrti oko šporeta. Naime, Mehica se nagodi sa sekretarom stranke da će on i njegovi ukućani glasati za sekretarovu političku stranku a da će sekretar nakon izbora Mehici dovući novi šporet. Mehica i ukućani glasaju. Prođe deset dana od izbora nema šporeta. Prođe dvadeset dana od izbora, nema šporeta. Zahladni, snijeg udari, stari šporet dimi, Mehicin unuk oboli u dimu, Mehica prti kroz snijeg prema stranci, policiji, sudu… Hoću šporet!

“Prodavnica budućnosti” nije predstava ni o kakvom identitetu, to je predstava o ljudskosti.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti