- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Senad Demirović promovisao roman prvijenac „Hlad“

Senad Demirović promovisao roman prvijenac „Hlad“

Ekspanzija književnog stvaralaštva u posljednje dvije godine na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja nastavlja se prvim romanom iz pera Senada Demirovića. Senad se na ovaj način priključio grupi relativno mladih autora iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja koji su posljednjih godina objavili svoje knjige. Pored njega, novu plejadu gornjevakufskih pisca čine Feđa Gudić (objavio dvije knjige), Arif Hadžiahmetović (prvijenac objavio prije dva mjeseca), Emir Sinan (autor stručnih knjiga iz oblasti pedagogije), Saudin Cokoja (autor više knjiga duhovne tematike), te Faruk Vele (koautor knjige Svjedoci zla).

Moderator večerašnje promocije koja je održana u Motelu Saraj bio je Nedžad Gudić, odlomke iz knjige „Hlad“ čitao je Haris Vukojević, dok su promotori bili Feđa Gudić i Ešref Karamustafić.

Jedna od recenzenata knjige je i profesorica bosanskog jezika i književnosti Pakiza Demirović, koja je kao profesorica u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“ ostavila neizbrisiv trag na većinu novih gornjevakufskih pisaca, iz čije recenzije izdvajamo:

Roman Hlad nastao je preplitanjem sadašnjih, aktualnih događaja sa onim što je skriveno u bližoj i daljoj prošlosti. Uplovljavanjem u svijet uspomena, pripovjedač, advokat Niki, naoružava se emotivnom i umnom snagom kojom će ojačati prijatelja i spasiti ga duhovnog posrnuća. Tako, sjećanja postaju sredstvo kojim se liječi duša i spašava čovjek. Time, sasvim obični događaji iz prošlosti dobijaju poseban ton koji smiruje, osvjetljava i rastjeruje tamu sadašnjosti. Retrospekcija, kao obilježje fabule i kompozicije romana Hlad, postaje ujedno književna tehnika kojom se razbistrava um i čiste emocije jednog mladog čovjeka koji se zapleo u mreži ljutnje i potrebe da se uzvrati udarac. Osnovna ideja i ujedno okosnica radnje u romanu je traganje (gotovo) svih likova za prostorom gdje bi duša bila mirna sa sobom i svime oko sebe. Traganje za hladom…

Izdavač knjige je Connectum Sarajevo, a lekturu knjige je uradio Džemaludin Latić

Organizator večerašnje izuzetno uspješne promocije je Teatar mladih „Česta“ Gornji Vakuf-Uskoplje.

Exit mobile version