9.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

ŽRK Sloga izborila plasman u Premijer ligu BiH

ŽRK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje po prvi put u svojoj historiji izborio je plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Sa veoma mladom ekipom i domaćim igračicama, Sloga je odigrala sjajnu sezonu u Prvoj ligi FBiH i zasluženo se našla u društvu najboljih.

Na naplatu je došao sistemski rad prethodnih deset godina koliko i postoji klub. Odlično se radilo sa mlađim generacijama, koje su sada stasale i na seniorskom nivou.

Da Sloga ima viziju i plan pokazatelj je da su redovni učesnici omladinskih završnica Bosne i Hercegovine u svim mlađim selekcijama, a bile su u drugoplasirane na balkanskim igrama za mlade.

O cijelom projektu Sloge za početak je govorio Generalni sekretar kluba i jedan od najzaslužnijih za ovu predivnu priču sa Vrbasa, a riječ je o Muameru Zukiću.

“Ovaj rezultat nije došao preko noći, plod je dugogodišnjeg sistemskog rada kluba, gdje sa radilo stepenicu po stepenicu i tako došlo do konačnog cilja. U prethodne tri godiine juniorke su nam bile bronzane u BiH, kadetkinje vicešampioni BiH i mlađe kadetkinje prvakinje Bosne i Hercegovine. Te tri selekcije su objedinjene uz jednu igračicu sa strane i došao je plasman u Premijer ligu”, rekao je Zukić za SportSport.ba, zatim dodao:

“Pomenuti plasman je najljepši poklon za našu djecu, pa onda za mnogobrojnu publiku koja podržava naš klub i onda poklon nama samima, jer u prvoj premijerligaškoj sezoni proslavit ćemo jubilej od deset godina kluba, a ovo nam je sigurno najljepši poklon.”

Dok je Uprava na čelu sa predsjednikom Ismetom Hadžiabulićem obavljala lavovski dio posla na administrativnom i organizacionom planu, djevojke su na terenu slušale zamisli iskusnog trenera Fuada Mahmutovića koji je za SportSport.ba dao komentar ove sezone.

“U ovaj klub sam došao prije nepune tri godine nakon što sam u većini slučajeva radio sa muškim seniorskim kadrom. Preuzeo sam omladinski pogon kluba i tu vidio strašan potencijal. Prve dvije godine u klubu sam radio sa djecom i velikim radom i trudom prošle sezone postali smo prvaci BiH. Ove godine na molbu rukovodstva kluba preuzeo sam seniorsku ekipu, uz igračice koje su već bile u prvoj ekipi priključio sam još neke mlađe, napravio sjajnu grupu djevojaka koja je iznijela ovo prvenstvo na vrhunski način. Koristim ovu prilliku da čestitam djevojkama na velikom uspjehu, čestitke idu i ljudima koji vode klub, jer njihova posvećenost u svakom trenutku je nešto nevjerovatno i na tome im veliko hvala.”

Kakvi su planovi za Premijer ligu Bosne i Hercegovine, upitali smo trenera Mahmutovića?

“Plan je taj da igramo sa većinom domaćim kadrom, odnosno kadrom koji je izborio Premijer ligu. Moguće je da dovedemo jedno ili dva pojačanja, ali će to bit ciljano, odnsono ono što nam je neophodno da bi očuvali premijerligaški status u prvoj sezoni. Već imamo neke kontkate sa igračicama, ako će te pošteno već se nudi nekoliko igračica, jer priča koju smo mi napravili u ovoj sezoni je zainteresovale sve ljubitelje ženskog rukometa kako u BiH tako i dalje. Ono što vam mogu obećati je da će ŽRK Sloga bit pravo osvježenje na ženskoj premijerligaškoj sceni.”

Sloga ide sa novim ciljevima, mala sredina, ali skromni koraci prema visinama. Kao naredni cilj postavili su opstanak u društvu najboljih što je i naveo trener Mahmutović i da kroz najjače utakmice u državi ove mlade djevojke još više dobiju na samopouzdanju i kvaliteti. Da su vizija i plan veoma jasni u Gornjem Vakufu pokazuje podatak da će i u Premijer ligu BiH ući sa igračkim kadrom koji je 90% sastavljen od domaćih igračica, a ako u vidu uzmemo i podatak da je čaršija na Vrbasu mala sredina, onda ova priča dobija još više na težini.

U napisanim redovima moramo i spomenuti sve ljude u klubu koji su zaslužni za ovaj sjajan rezultat.

A to su: Trener Fuad Mahmutović, trener golmana Emir Drino, Službeni predstavnik Senad Ohran, zatim Rukovodstvo kluba: Ismet Hadžiabulić, Muamer Zukić, Naser Karamustafić, Almir Pokvić, Amir Šehić, Edin Glamočak i Armin Softić.

Do titule na parketu došle su: Naida Milanović, Irma Milanović, Lamija Ljubunčić, Nejra Hajrić, Sajra Hamurović, Sarah Hadžiabulić, Zahida Zajmović, Alma Gvozden, Hena Riđal, Dalila Abazović, Aida Pokvić, Šejla Kasumović, Edina Milanović, Sajra Vele, Iman Imamović, Esma Pokvić, Aida Abazović, Taiba Dizdarević, Larisa Burko, Adna Gvozden, Ema Dadić, Ema Jareb, Negra Karamustafić, Elna Gudić, Amina Duratbegović, Amina Delić.

Gornji Vakuf ima i odličnu dvoranu gdje se napravi atmosfera dostojna sportskim manifestacijama što će svakako biti vjetar u leđa ovoj mladoj ekipi i u utakmicama sa najjačim klubovima u državi.

Slogan kluba je “Jako, borbeno, složno”, a mi ćemo dodati i šampionski.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti