- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Zdravstveni radnici Gornjeg Vakufa-Uskoplja se priključili štrajku upozorenja

Zdravstveni radnici Gornjeg Vakufa-Uskoplja se priključili štrajku upozorenja

Zdravstveni radnici Srednjobosanskog kantona danas su organizovali polusatni štrajk upozorenja zbog neispunjenih zahtjeva od strane Vlade SBK a u vezi povećanja satnice.

Naime, zdravstveni radnici traže osim uvećanja satnice s 2,40 na 2,60 KM, sedmični fond od 40 sati i povećanje koeficijenata za 0,2 za sve grupe složenosti poslova. Na ovaj način bi se primanja zdravstevnih radnika izjednačila sa onima u Kantonu Sarajevo.

S druge strane pregovarački tim Vlade SBK nudi povećanje satnice za 20 pfeninga za sve zaposlenike u zdravstvu, što je duplo veće povećanje u odnosu na prošlogodišnje.

Da li su zahtjevi sindikata zdravstva SBK nerealni, da li je realno očekivati da se njihova primanja izjednače sa onima u ubjedljivo najbogatijem kantonu? Šta će se desiti sa budžetom ako se ovim primjerom povedu svi budžetski korisnici? Šta je sa radnicima iz realnog sektora SBK, zašto njihova primanja nisu kao ona u Kantonu Sarajevo? Podsjetimo, u martu 2021. godine prosječna neto plata u Kantonu Sarajevo je iznosila 1.247 KM, a u Srednjobosanskom kantonu 802 KM.

Exit mobile version