9.5 C
Gornji Vakuf
Subota, 20. Aprila 2024.

Tajna uspjeha kluba „MOTUS“ je ljubav prema onome što radiš

Klub ritmičke gimnastike „Motus“ dolazi  iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i kao veoma mlad klub, a u veoma kratkom periodu, postao je prepoznatljiv na takmičenjima širom Bosne i Hercegovine ali i van države.  Djeca kroz ples i zabavu prevazilaze sve različitosti i podjele koje su im nametnute kroz obrazovni sistem, osnovne i srednje škole podijeljene po nacionalnoj osnovi.

KRG Motus je uzeo učešće na nedavno održanom  „Mediteran Dance Open“  u Mostaru gdje je učestvovalo oko 1700 takmičara. Tim povodom razgovarali smo sa trenericom Katarinom Debeljak.

– Kada je Klub ritmičke gimnastike počeo sa radom? Kakvi su bili počeci?

Klub je počeo sa radom 2016. godine sa ciljem poticanja  i unapređenja sportskih vrijednosti kod djece kroz gimnasatiku, ritmiku i ples. Počeci su bili teški. Sport zahtjeva puno ulaganja u opremu, odlaske na natjecanja. Treba stvoriti kriterije za jednako vrednovanje svih sportova i sportaša.  Još nam puno opreme nedostaje al smatramo da će ipak trud i rad djece potakuti djelovanje.

– Koliko klub broji članova?

Klub broji 55 članova i imamo stalan priliv novih članova na čemu smo jako zahvalni i ponosni.

– Možete li nam reći kako je KRG Motus prošao na nedavno održanom „Mediteran Dance Open“ u Mostaru?

Na nedavno održanom „Mediteran dance openu“ klub je ostvario odlične rezultate u svim dobnim skupinama. Grupa u kategoriji  Mini osvojila je 1. mjesto, u kategoriji children 1. mjesto, children 2 2. mjesto, Lana Žulj 3. mjesto, Nina Batinić 6. mjesto, Duo Plejić&Abazović 1. Mjesto, Duo Bilić 1. mjesto i duo Herceg&Zeko 1. mjesto.

– Iako ljude ne želim da dijelim po nacionalnoj osnovi, moram pohvaliti činjenicu da u Vašem klubu sa uspjehom sarađuju u zajedničkim koreografijama i djeca hrvatske i bošnjačke nacionalnosti. Zajedno vježbaju i zajedno se raduju. Šta nam možete reći o tome?

Smatram da je jedino bitno da djeca imaju zajednčki cilj, a to je razvoj svog talenta, trud, rad i napredak pojedinca, a samim tim i cijele skupine. Sport sam po sebi potiče zdrave i ispravne životne navike i zajedništva. Djeca uče da oslanjajući se i pomažući jedni drugima postižu vrhunske rezultate.

– Šta je tajna uspjeha vašeg kluba? Da li je upornost i redovan trening to što donosi medalje u naš mali grad?

Mislim da je tajna uspjeha uvijek ljubav prema onome što radiš, jer samim tim sport postane djetetu dio svakodnevnice i svijeta u kojem živi. Dijete onda s radošću dolazi na treninge, daje sve od sebe i kao plod toga dođu medalje, pehari i lijepi rezultati.

Sport je ipak broj jedan u Gornjem Vakufu-Uskoplju i on je pokazatelj da nije bitno ko je Bošnjak a ko Hrvat, bitno je da se zajedno takmičimo i da zajedno donosimo medalje.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti