10.3 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 18. Aprila 2024.

FOTO: Edukacija učesnika u saobraćaju povodom početka nove školske godine

Auto moto klub Kalin ( AMK Kalin) i Auto moto savez u Bosni i Hercegovini (AMSuBIH), sukladno Planu i programu prometno-preventivnog djelovanja u cestovnom prometu, tijekom mjeseca rujna, točnije od 05.09.–30.09.2021. organizira i provodi prometno-preventivnu akciju pod nazivom “Počela je školska godina”.

Cilj akcije je prvenstveno preventivno djelovati i utjecati na vozače i roditelje da svojim općim pozitivnim ponašanjem u prometu doprinesu sigurnijem odvijanju prometa i da se smanji rizik od nastajanja prometnih nezgoda u kojima stradaju djeca.

Imajući u vidu činjenicu da učenici osnovnih škola, posebice djeca nižih razreda, spadaju u ugroženu skupinu sudionika u prometu, potrebno je učenike educirati o osnovnim pravilima ponašanja u prometu i upozoriti ih na opasnosti kojima su najčešće izloženi na putu od kuće do škole i obratno.

U svrhu provedbe akcije izrađeni su prigodni letci za vozače i učenike, kojima se želi upozoriti vozače na početak školske godine i povećan broj djece na prometnicama, a učenike (one najmlađe) savjetovati kako se pravilno i sigurno ponašati u prometu.Za učenike trećih razreda osnovnih škola izradjene su posebne brosure kao i edukativni videio ponašanju u prometu nakon kojeg je im  tajnik kluba u suradnji sa prometnim policajcem održi interaktivno predavanje.

Akcija “Počela je školska godina” obuhvaća:

– Podjela letaka, bilježnica, rasporeda sati i brošuraučenicima trećih razreda;
– Interaktivna edukacija učenika trećih razreda o prometu
– Podjela letaka vozačima kao i stavljanje letaka ispod brisača na parkinzima u Bugojnu i Gornjem Vakufu-Uskoplju;
– Rad školskih patrola sa učenicima 5-ih i 6-ih razreda (reguliranje prometa na pješačkom prijelazu u blizini škole uz nadzor prometne policije).

U gradu Gornji Vakuf – Uskoplje akcija se  provodi u Osnovnoj školi Uskoplje, Osnovnoj školi Gornji Vakuf, područnoj školi u Trnovači i u Osnovnoj školi Pajić Polje. Takodjer AMK Kalin akciju provodi i u susjednoj općini Bugojno. AMK Kalin će i tijekom cijele školske godine imati prigodne programe o prometu u osnovnim školama, jer djeca u prometu ne smiju biti naša briga samo jedan mjesec u godini.

AMK Kalin postoji već 12 godina od 2010. i već se značajno nametnuo kao klub koji se brine o djeci, vozačima i svim dugim učesnicima u prometu. Kroz razne dopise i zahtjeve kako općinskim, tako i županijskim/kantonalnim službama, nastoje poboljšati sigurnost proimeta prije svega u blizini škola, a i u čitavom gradu.

Po riječima tajnika AMK Kalin Zorana Arsenijevića oni će i dalje nastojati sukladno svojim prije svega financijskim mogućnostima surađivati sa školama i educirati što više mladih ljudi, budućih vozača, jer samo educiran pješak pa poslije i vozač je garant manjeg broja prometnih nezgoda i smrtnih slučajeva na cestama.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti