11.6 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 25. Aprila 2024.

Prekvalifikacijom do prilike: U Gornjem Vakufu-Uskoplju posao dobilo deset CNC operatera

Kroz Lokalno partnerstvo za zapošljavanje održana je prekvalifikacija za 14 nezaposlenih u Gornjem Vakufu

Kompanija ATT d. o. o. iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, uz podršku partnera, implementirala je prvi ciklus prekvalifikacija nezaposlenih osoba za zanimanje CNC operater.

45 DANA OBUKE

– Ukupno je 14 osoba učestvovalo u ovom ciklusu, gdje su kroz intenzivan rad sa iskusnim inženjerima i rukovoditeljima tvrtke ATT i Mašinskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar prošli obuku za rad na CNC mašinama, kazao je Edin Šunje.

Alisa Gekić, direktorica LINK-a Mostar, istakla je da je program obuke koji je trajao 45 radnih dana uključio teoretski dio, ali i praktičan rad u postrojenju firme.

– Nakon završenog programa polaznici su dobili certifikate o uspješno završenoj obuci, a 10 osoba je dobilo zaposlenje, istakla je Gekić.

nače, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) općine Gornji Vakuf-Uskoplje uspostavljeno je s ciljem sistemskog rješavanja problema nezaposlenosti i neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. U rad partnerstva su uključeni lokalni i regionalni akteri koji svojim djelovanjem mogu doprinijeti boljem i efikasnijem sistemu zapošljavanja i samozapošljavanja.

Adnana Šišić jedna je od polaznica koja je uspješno prošla obuku i dobila zaposlenje. Istakla je kako joj se nakon bezuspješne potrage za poslom, napokon ukazala prilika da unaprijedi znanje i vještine.

SUSRET

– Čim sam vidjela javni poziv, znala sam da ovu priliku ne smijem propustiti. Prijavila sam se i tako je započelo jedno divno iskustvo. Predavači i mentori su bili odlični. Sam početak i prvi susret s CNC mašinama je bio pomalo izazovan, ali cjelokupan program je bio jako koristan, dinamičan i odlično organiziran. Na tržištu postoji velika potražnja za CNC operaterima i veoma mi je drago što mogu reći da sam već pronašla posao, kazala je Šišić.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti