- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju

FOTO: Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Šetnjom kroz grad pod nazivom „Naš izbor je nenasilje!“ Multisektorski tim za prevenciju nasilja u porodici/obitelji u saradnji sa Centrom za socijalni rad Gornji Vakuf-Uskoplje i svim osnovnim i srednjim školama na području općine, danas su obilježili međunarodnu kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Nakon šetnje, u Centru za obrazovanje, sport i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje, djeca su imala priliku pogledati predstavu „Rekla je NE“ Dječijeg pozorišta „Eko Art“ iz Bugojna, koja govori o nasilju nad ženama i djevojčicama. Poslije predstave, upriličen je razgovor sa mladim glumcima i glumicama o nasilju nad ženama i djevojčicama. 

Kampanjom „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ poziva se na zaustavljanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Istraživanja provedena u Bosni i Hecegovini pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja od svoje 15 godine života. Nasilje nije samo fizičko nego može biti i psihološko, ekonomsko, emocionalno, seksualno, a najčešće se manifestira u kombinaciji više oblika.

Svi učesnici i učesnice danas su pokazali/e da je naš izbor nenasilje i društvo u kojem se nasilje nad ženama neće tolerirati nego sakcionisati sukladno zakonskim odredbama. 

Ovom prilikom želimo se zahvaliti svima koji su pružili podršku u obilježavanju ovog značajnog događaja, a to su:

Osnovne škole „Gornji Vakuf“, „Uskoplje“ „Voljevac“, „Pajić Polje“, Srednja škola „Uskoplje“, Mješovita srednja škola „Gornji Vakuf“, Dječiji vrtić „Zvončić“, Dom zdravlja, Policijska stanica, Centar za obrazovanje, sport i kulturu, Dječije pozorište Eko Art, OSCE, Islamski centar „Nur“,  Frama, Ženski rukometni klub „Sloga“, Muški rukometni klub „Sloga“, Odbojkaški klub „Sloga“, Karate klub „Sloga“, Karate klub „Uskoplje“, Malonogometni klub „Sloga“, Hrvatski nogometni klub „Sloga“, Klub ritmičke gimnastike „Motus“, Ženski nogometni klub „Sloga“, Teatar mladih „Česta“, Omladinski centar, građankama i građanima koji su došli podržati akciju.

Exit mobile version