- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Arif Hadžiahmetović promovisao novu knjigu „Isprepletene životne sudbine“

FOTO: Arif Hadžiahmetović promovisao novu knjigu „Isprepletene životne sudbine“

Arif Hadžiahmetović, pisac iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, večeras je u rodnom gradu predstavio svoju drugu knjigu „Isprepletene životne sudbine“.

Promoterka na večerašnjoj promociji koja je održana u Motelu Saraj je bila Jasminka Drino Kirlić, penzionisana profesorica bosanskog jezika.

U svojoj recenziji o ovoj knjizi Dženana Đuderija-Kraišnik napisala je:

Nakon što je u aprilu ove godine iz štampe izašla knjiga Učiteljica Ankica i bijele vunene rukavice”, prvijenac autora Arifa Hadžiahmetovića, on je nastavio predano raditi na svom drugom romanu. Dva romana objavljena u istoj godini svakako su hvalevrijedan poduhvat. Trebalo je mnogo rada i odricanja da se to postigne.

Vjerujete li u sudbinu, u to da je sve unaprijed zapisano, predodređeno? Vjerujete li da nas viša sila vodi životnim putevima? Upravo o sudbini, zamršenoj, bolnoj, piše Arif Hadžiahmetović u svom novom romanu.

„Isprepletene životne sudbine” su vrlo intrigantna priča o životu i svemu onome što on nosi.

“Ovo je priča o potrazi za samim sobom, o istini, boli, tuzi, patnji i radosti. Ovo je priča o ljubavi, životu, o isprepletenim sudbinama.”

Može se reći da je radnja ovog romana podijeljena u dva dijela. Prvi dio paralelno prati živote porodica iz Banje Luke jednog hercegovačkog sela udaljenog tridesetak kilometara od Trebinja.

Do najsitnijih detalja opisana je njihova svakodnevnica. Dok banjalučke age i begovi uživaju u svome bogatstvu, porodice iz kršovite Hercegovine jedva sastavljaju kraj s krajem. Ali da se život ne mjeri materijalnim bogatstvom, pokazat će ova priča.

Ovdje iz pera jugonostalgičara izviru bajkoviti opisi života u vrijeme Titovog režima. Bez obzira na socijalni status, ljudi su bili sretni, voljeni, poštovani i cijenjeni. Podržavali su se i pomagali. Pripadnost vjeri i naciji nije bila važna. Dobri komšijski odnosi bili su imperativ.

,,Imali su veliko bogatstvo i novca napretek, ali se vodilo računa o svakom potrošenom i zarađenom dinaru. Nije se rasipalo, komšija je bio na prvom mjestu, da se njemu pomogne i bližnjem svome, kao i svakome ko je bio u teškoj situaciji, a živio je u njihovom komšiluku.”

Utopija, rekli bismo. A autor vrlo često akcentuje da toga, nažalost, odavno nema.

Pisac hronološki upliće u priču političke i sportske događaje koji su obilježili taj period, datira ih i navodi imena njihovih aktera. Čitajući ovaj roman imate osjećaj da ste vraćeni četrdesetak godina u prošlost i da učestvujete u Štafeti mladosti ili da se nalazite na stadionu Poljud u Splitu, na historijskoj utakmici između Jugoslavije i Bugarske. Autor sebi daje slobodu da nas provede kroz prošlost i predstavi novim generacijama status čovjeka u bivšoj Jugoslaviji. A zahvaljujući fantastičnim opisima, u tome je i uspio.

Drugi dio prati u ratu rastavljena dva para koja svoj život nastavljaju daleko od rodne grude. To je jedan vrlo zamršen splet okolnosti nastao kao rezultat ratnih dešavanja od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini. Ali autor ne opisuje rat, ni njegove strahote. Samo njegove bolne posljedice. Život u tudini je težak, daleko od doma porodice, bez ikakvih saznanja o voljenima. Uprkos svemu, živjeti se mora, mora se ići naprijed u potrazi za boljim sutra.

Autor hrabri čitaoca da se nosi sa svojim problemima, da ih savladava, da se bori za svoje ideale, da juriša ka svome cilju, često naglašavajući da se sve dešava Božijom voljom.

Stil kojim pisac gradi ovaj roman je vrlo jednostavan, namijenjen svim ljubiteljima dobrog štiva, ali običnom čitaocu, onome koji i ne posegne baš često za knjigom. Stoga, otvorite korice ove knjige pustite da vas svojom lahkoćom nosi nekim čudnim putevima. Ako se usput zapitate je li ovaj roman plod piščeve mašte ili su opisani stvarni događaji, ne zastajte! Čitajte! Maštajte! Pred vama je, na skoro dvjesto strana, čitka i zanimljiva priča koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Exit mobile version