- Reklame -
Naslovnica Doživi Gornji Vakuf Prirodne ljepote Gornjeg Vakufa Ždrimački vodopad: Skriveni biser Vranice obgrljen stijenama koji oduševljava svojom ljepotom

[FOTO] Ždrimački vodopad: Skriveni biser Vranice obgrljen stijenama koji oduševljava svojom ljepotom

Foto: Klix.ba

Mnogima je poznat podatak da Bosna i Hercegovina ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno, no osim što ih imamo na desetine, ovi prirodni ljepotani kao da se natječu koji će nas više oduševiti svojom ljepotom i snagom.

Neki od njih, poput Kravica, su poznati i nezaobilazne su destinacije za ljubitelje prirode, dok ima i onih malo skrivenijih, ali itekako zaslužuju pozornost izletnika, fotografa i turista.

Jedan od njih je Ždrimački vodopad koji se nalazi na planini Vranici u blizini Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Kao da se i sama priroda potrudila da ovom moćnom vodopadu podari dozu tajanstvenosti skrivajući ga gustom šumom i ogromnim stijenama.

Ipak, do njega je jednostavno doći vozeći se asfaltiranim putem kroz selo Ždrimci po kojem je dobio i ime. Na kraju asfalta, dolazite do makadamskog puta u dužini od dva kilometra, a kojim možete prošetati upijajući mirise šume umjesto da se vozite automobilom.

Vodopad visok 29 metara ćete zbog siline vode najprije čuti, a potom i ugledati iza kamenih gromada. Najljepši je u proljeće i jesen kada je rijeka Crndol na kojoj se i nalazi, najbujnija.

No, ako ga odlučite posjetiti ovog ljeta, možete se rashladiti sjedeći uz vodopad na drvenim klupama i uživajući u miru i tišini koja okružuje ovo mjesto.

Exit mobile version