11.9 C
Gornji Vakuf
Subota, 02. Decembra 2023.

Crkva na Pidrišu nominirana za jednu od najprestižnijih nagrada u arhitekturi

Nakon što je vrijednost projekta unutarnjeg uređenja crkve na Pidrišu, prema ideji arhitektice Josipe Škrobo, prepoznata unutar Bosne i Hercegovine, ovih dana je isti projekt prepoznat i na razini Europe jer je crkva na Pidrišu nominirana za European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe award 2024, jednu od najprestižnijih nagrada u arhitekturi.

Crkva sv. Ante Padovanskoga, smještena u selu Pidriš u sklopu župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Uskoplje, sagrađena je 1972. godine i služi kao jedina bogomolja u selu od svega pedesetak stanovnika, a ima simboličan značaj jer je drugi dom lokalne zajednice, navodi se na društvenim mrežama Župe Uskoplje.

“Ova nominacija je veliko priznanje za cijelu našu župnu zajednicu i svi možemo biti ponosni što se i dalje trudimo da naši sakralni prostori budu dolični slavljima euharistije, ali i što budućim naraštajima ostavljamo bogato nasljeđe i – što je još važnije! – nadu u bolje sutra”, poručili su.

Istaknuli su kako je godinama crkva bila u lošem stanju čekajući na obnovu. Uz sudjelovanje cijele zajednice, planovi su pokrenuti sredinom 2021. godine, iduće je dovršen projekt interijera, a oltar i ambon su blagoslovljeni na dan Svetog Ante Padovanskog, u lipnju 2022. godine.

“Težište projekta bilo je na unutarnjim intervencijama, očuvanju izvorne strukture kapele. Stropne grede postavljene su ispod postojeće krovne konstrukcije i ne služe kao nosivi elementi objekta. Interijer je obilježen dualnošću svojih materijala. Sva crkvena oprema dizajnirana je u drvu sa pozlaćenim detaljima – skromna, a blistava”, objasnili su.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti