FOTO: Kruščica -  gornjevakufsko blago Foto: Aid Gafić i Ilijaz Skeho

FOTO: Kruščica - gornjevakufsko blago

By / Prirodne ljepote Gornjeg Vakufa / subota, 11 Decembar 2010 16:01

Zadivljeno gledam u kristalno čistu Kruščicu i u mislima imam samo Kur'anski ajet: „Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?“ (El -Enbija ; 30). Zaista bistrina, hladnoća i brzina ove vode ostavljaju čovjeka u transu u nekoj drugoj dimenziji, gdje srce i razum vode bitku za istinom o postanku svega živog što oko sebe vidim i osjećam.

Rijeka Kruščica se nalazi u Gornjem Vakufu. Izvire u naselju Krupa, a u Vrbas se ulijeva u naselju Batuša. Njen tok jedva da je dug 3 km. Izvire u jednoj pećini i na svjetlost izlazi kao već formirana vodena sila.

Njen izvor je jako bogat kvalitetnom vodom, tako da je 1964. godine iskorišten za gornjovakufski vodovod, a 1975. godine i za vodovod Bugojno.

Kruščica je bogata potočnom pastrmkom, ali zbog svoje bistrine, na njoj samo najveći majstori sportskog ribolova mogu da pecaju. Također je poznata kao prirodno mrjestilište potočne pastrmke, jedinstveno na ovom području.

Među stanovništvom naselja Krupa i Batuše postoji legenda da Kruščica jača imunološki sistem, te zbog toga veliki broj ljudi iz ovih mjesta dožive duboku starost.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.