Foto i video: Muamer Čehić Foto i video: Muamer Čehić

FOTO/VIDEO: Ždrimačka jezera i Ždrimački vodopad

By Muamer Čehić / Prirodne ljepote Gornjeg Vakufa / petak, 25 Septembar 2015 19:51

Malo je naselja koja se imaju pohvaliti i jezerima i vodopadom i izvorima i potocima i nekropolama i stećcima. Selo Ždrimci koje se nalazi tri kilometra zračne linije jugo-istočno od Gornjeg Vakufa – Uskoplja može. Smješteno je ispod jugozapadnih obronaka planine Vranice na nadmorskoj visini od oko 750 metara. Selo je između svega nabrojanog najpoznatije po Ždrimačkim jezerima, pravim biserima u okolnom pejzažu kako ih nazva narator Tomislav Bošković. U blago valovitoj dolini smještena su tri jezera glečerskog porijekla: Pijavičko, Hadžića i Pasije. 

Nisu samo jezera ono što Ždrimce čini zanimljivim i jedinstvenim mjestom. Naime, nedaleko od Ždrimačkih jezera, istočno, između dvije stijene uklesan je Ždrimački vodopad. Poznat je i kao Crndolski slap ili Crndolski vodopad po istoimenoj rječici (potoku) Crndol. Visok je skoro 30 metara. Iako nema veliki protok vode vodopad se odlikuje izuzetnom ljepotom, naročito u proljeće poslije topljenja snijega na strmim padinama Radovine ali i u kasnu jesen kada je posebno raskošan.

Oko i u jezerima je razvijena karakteristična flora i fauna. Bijela i krta vrba, crna joha, trska, vodena nana, perunika. Hadžića i Pasije jezero su bogata velikim i raznovrsnim ribljim fondom (amur, klen, pastrmka, zlatovčica, šaran, babuška). Pijavičko jezero je stanište medicinskoj pijavici (Hirudo medicinalis), zaštićenom međunarodnim konvencijama.

Uže područje vodopada karakteriše se velikom heterogenošću biljnih i šumskih vrsta od kojih se sreću: šumska paprat, lunarija, bršljen; kupina, lijeska; lipa, javor mlječ, bijeli jasen, bjelograbić, jela, bukva.

Zakonska legislativa

Ždrimačka jezera neosporno imaju visoku prirodnu vrijednost, poznato su izletište, kupalište, značajan sportsko-rekreacioni pa i edukacioni centar. Zato i ne čudi činjenica da su već šezdesetih godina prošlog stoljeća prepoznata kao rijetkosti i ljepote od mnogostrukog značaja te stavljena pod zaštitu. Zakon o zaštiti prirode (1965. godine), Prostornim planom Bosne i Hercegovine (1981 – 2000), Prostornim planom SBK/KSB (2005 – 2025). Vodopad je spomenut Prostornim planom SBK/KSB (2005 – 2025).

Bez obzira na status „zaštićena“, jezera su prošlosti u velikoj mjeri bila ugrožena. U Velikom Hadžića jezeru doskora je bila uključena kanalizacija, Pijavičko je dugo vremena služilo kao deponija, ni Pasije nije zaobišao štetni ljudski utjecaj.

Please publish modules in offcanvas position.