FOTO/VIDEO: Gornje Voljice

FOTO/VIDEO: Gornje Voljice

By / Naseljena mjesta u Gornjem Vakufu / četvrtak, 29 Avgust 2013 14:15

Priče o naseljenim mjestima Mjesne zajednice Voljice a u sklopu projekta „Doživi Gornji Vakuf-Uskoplje“ nastavljamo u Gornjem Voljicu.

Gornje Voljice je od gradske zone Gornjeg Vakufa udaljeno 9.2 km, a prema posljednjim dostupnim informacijama u selu živi 178 stanovnika. Tačnost ovih podataka nije moguće provjeriti prije nadolazećeg popisa stanovništva.

U Gornjem Voljicu se nekada nalazila Ljubunčića kula, koja je bila u vlasništvu istoimene porodice. Kasnije je tu kulu kupila porodica Teskeređić. Kula u Gornjem Voljicu je jedna od dvije kule koje su se nalazile na području MZ Voljica, a druga je bila u Kutama, također Ljubunčića kula. U Gornjem Vakufu ugledni bosanskohercegovački historičar Hamdija Kreševljaković bilježi ukupno devet kula.

Ljubunčića kula u Gornjem Voljicu je do prije par decenija bila u veoma dobrom stanju, a u njoj se čak živjelo. Pretpostavlja se da je u toku ili poslije Drugog svjetskog rata izgorjela, ali su ostali veoma dobri temelji i zidovi. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH objavila je da je zainteresovana za obnovu ove kule, te će ubrzo biti proglašena nacionalnim spomenikom BiH, čime će općina Gornji Vakuf - Uskoplje biti bogatija za još jedan nacionalni spomenik.

U samom Gornjem Voljicu se nalazi lokalna džamija bez stalnog imama. Džamija je zajedno sa munarom posljednjih godina u više navrata renovirana te sada predstavlja jedan reprezentativan vjerski objekt.

Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom i stočarstvom, kao uostalom i stanovništvo okolnih naselja. Prisutna je ekspanzija u uzgoju malina.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.