FOTO/VIDEO: Zastinje Foto: Ilijaz Skeho

FOTO/VIDEO: Zastinje

By / Naseljena mjesta u Gornjem Vakufu / četvrtak, 05 Juli 2012 19:18

U 2011. godini ekipa web portala GornjiVakuf-x.com uspjela je da napravi kratke foto/video reportaže iz dvanaest naseljenih mjesta općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Namjera je da se ove godine nastavi sa reportažama iz preostalih naseljenih mjesta u onoj mjeri koliko vrijeme bude dozvoljavalo.

Prošle godine napravljene su reportaže iz sljedećih naseljenih mjesta: Vrse, Ždrimci, Hrasnica, Pridvorci, Ploča i Vilić Polje, Bistrica, Pajić Polje i Ričica, Dražev Dolac, Borova Ravan i Pidre/Crkvice. (Podsjećamo Vas, drage posjetioce web portala GornjiVakuf-x.com, da smo video prošle godine snimali sa fotoaparatom i da ćemo i ove godine tako nastaviti pa nam nemojte što zamjeriti na kvalitet snimka.)

Putovanje kroz naseljena mjesta na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje web portal GornjiVakuf-x.com nastavlja u Zastinju naseljenom mjestu u sklopu Privorske regije. Zastinje je udaljeno oko trinaest kilometara od Gornjeg Vakufa i u njemu živi 243 stanovnika Bošnjaka.

Kroz naselje Zastinje je urađen asfalt, dok je prilaz od Voljevca do Zastinja od neka 2,5 km makadamski put. Kao i većina naseljenih mjesta sa područja ove općine, tako je i ovom mjestu zasađeno dosta maline i jagode. Većina stanovništva ovog mjesta se bavi poljoprivredom i branjem šumskog bilja.

Prema podacima iz 1574 godine mahala Zastinje je imala 25 domaćinstava sa baštinama i 19 mudžerreda. U njoj su postojala dva mlina.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.