Predstavljeno istraživanje CCI: Građani Gornjeg Vakufa-Uskoplja nezadovoljni lokalnom upravom

Predstavljeno istraživanje CCI: Građani Gornjeg Vakufa-Uskoplja nezadovoljni lokalnom upravom

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / srijeda, 07 Oktobar 2020 16:23

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) su danas u Gornjem Vakufu-Uskoplju putem održanog uličnog štanda predstavili istraživanje o "Zadovoljstvu građana kvalitetom života u općini Gornji Vakuf-Uskoplje“ koje je urađeno tokom 2020. godine u okviru projekta „Veća odgovornost lokalne vlasti za kvalitet života građana/ki”.

Ulični štand je imao za cilj da se kroz direktnu komunikaciju sa građanima predstave rezultati istraživanja o kvalitetu života koje su Centri Civilnih Inicijativa po evropskoj metodologiji u tekućoj godini sproveli u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

„Provođenjem studije o kvaliteti života građana daje se presjek trenutne situacije u okviru raznih oblasti života kao i načinu na koji se ljudi ophode prema istima. Ovakav pristup omogućava značajan doprinos društvenoj politici, identifikujući potrebe i manjkavosti brojnih područja kvaliteta života, i otkrivajući u kom pravcu treba da bude usmjeren rad lokalnih institucija vlasti.“- izjavio je Zoran Adžaip, ispred CCI-a

Provedeno istraživanje je pokazalo da najveći uticaj na objektivni kvalitet života koji za opštinu Gornji Vakuf-Uskoplje iznosi 6,7 od maskimalnih 10, imaju: infrastruktura, lokalna uprava, aktivnosti lokalne uprave na zaštiti životne sredine, kultura, sport i tehnologija.

Među dominantnim indikatorima, najlošije su ocjenjeni lokalna uprava sa 4,3, gdje je posmatran kvalitet usluga opštinskih funkcija, postojanje neformalnih oblika plaćanja, te da li lokalna uprava u dovoljnoj mjeri obezbjeđuje osnovne potrebe i prava građana. Zatim aktivnost lokalne uprave na zaštiti životne sredine sa 5,4  i kultura sa 4,5 i tu je posmatrano zadovoljstvo sa ponuđenim kulturnim sadržajem i posjete institucijama kulture. To su jedine obasti čije se vrijednosti indeksa kreću oko 5, od maksimalnih 10.

S druge strane, indeks sreće i indeks zadovoljstva sopstevnim životom, one oblasti na koje građani najviše sami utiču ocjenjeni su sa visokih 8,6 odnosno 7,7.

Dodatno, prema mišljenju građana, najvažnija tri pitanja kojima bi trebalo Općina da dâ prioritet su: projekti podsticanja zapošljavanja, razvoj kulture i povećanje kulturnih sadržaja, unaprijeđenje zdravstvene zaštite.

Osim toga, kao bitna pitanja u općini, građani ističu i: unapređenje javnog prevoza, unapređenje socijalne zaštite, unapređenje komunalne infrastrukture, podsticaj privrednog razvoja.

Nalazi provedenog istraživanja biće predstavljeni i putem „Forum kandidata“, na kojem se očekuje učešće svih kandidata za načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje, nakon čega bi kandidati dobili priliku da odgovore kako da unaprijede stanje u oblastima koje su kroz navedeno istraživanje, ali i od strane građana identifikovane kao prioritetne.

Oznake

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.