Foto: Screenshoot YT Travnicki.info Foto: Screenshoot YT Travnicki.info

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK o donesenim mjerama i mogućem lockdownu u SBK

By / Srednjobosanski kanton / ponedjeljak, 22 Mart 2021 13:24

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je danas mjeru o zabrani kretanja građana u razdoblju od 21 sat do 5 sati.

Kako je rečeno nakon izvanredne sjednice vlade, na prijedlog kantonalnog Kriznog štava donesena je i odluka da srednje škole u SBK pređu na online model nastave, dok će osnovne škole nastaviti rad po dosadašnjem principu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK i član Kriznog štaba Sead Karakaš kazao je novinarima da broj pacijenata, kojima je potrebna hospitalizacija, nadilazi kapacitete bolnica, te da su svi respiratori trenutno zauzeti.

Naveo je i kako je dominantan britanski soj koronavirusa, koji se brže širi i zbog kojeg je povećan broj pacijenata s težom kliničkom slikom.

“Naši kapaciteti su da možemo zbrinuti 130 pacijenta sedmično, a sada imamo situaciju da bolnički kapaciteti ne mogu odgovoriti zahtjevima. Pojavljuju se bolesnici s težom kliničkom slikom, koja se brzo razvija. Pacijenti sada, umjesto ranijih sedam do deset dana, zauzimaju bolničku postelju od deset do 15 dana, i to su sada potpuno prebukirani kapaciteti “, naglasio je Karakaš.

Jedan od zaključaka vlade i Kriznog štaba je da se kapaciteti kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru otvore i za pacijente iz SBK.

“Vlada SBK preuzela je na sebe da taj dio iskoordinira s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i da nam se konačno otvori taj prostor. Također, mora se napraviti koordinacija na nivou Federacije Bosne i Hercegovine kako bi sve ustanove imale jednak pristup kisiku. Samo tokom jučerašnjeg dana u našim zdravstvenim ustanovama potrošeno je 500 boca i trebamo imati sigurnost da ne bismo došli u situaciju da nam nedostaje”, ukazao je Karakaš.

Kako je rečeno, intenzivirano je i prisustvo inspekcije na terenu koja nadzire provođenje postojećih mjera i naredbi.

“Već sutra ćemo razmišljati o nekim dodatnim mjerama jer je Krizni štab, praktično, u stalnom zasjedanju”, zaključio je Karakaš.

Prema podacima koji su objavljeni na portalu www.covid-19.ba, u SBK trenutno ima 580 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Fena

Oznake

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.