Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Dan šehida obilježen u Gornjem Vakufu

FOTO: Dan šehida obilježen u Gornjem Vakufu

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini se obilježava kao Dan šehida. U Gornjem Vakufu, obilježavanje ovog jako bitnog dana, počelo je posjetama mezarjima u kojima su ukopani šehidi sa područje ove općine.

Sa područja općine Gornji Vakuf poginulo je i umrlo 324 pripadnika za vrijeme službe u snagama Armije RBiH

Usprkos velikoj vrućini na Centralnom šehidskom mezarju u Gornjem Vakufu okupio se veliki broj građana, predvođenih članovima porodica šehida, predstavnicima Medžlisa IZ Gornji Vakuf i predstavnicima nevladinih udruženja nastalih kao direktna posljedica ratnih događanja 1992. – 1995.

Prisutnim građanima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Enes ef. Omerović, koji je podsjetio na Kuranski ajet „Ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu da su mrtvi. Ne, oni su živi, samo vi to ne vidite“.

Na spomen ploči na Centralnom šehidskom mezarju cvijeće su položili predstavnici Porodica šehida i poginulih boraca.

Nakon posjete Centralnom šehidskom mezarju i učenja „Fatihe“ Gornjevakufljani su se zaputili na lokaciju stradanja prvih šehida svoga grada, te na ostale lokacije na kojima su ukopani „najveći sinovi“.

Kada je u pitanju Dan šehida, Gornji Vakuf je danas u žiži javnosti sa područja Muftiluka Travničkog. Naime, u naselju Bistrica, Gornji Vakuf, već tradicionalno se održava centralni program povodom Dana šehida za Muftiluk Travnički.

{s}sehidsko18715{/s}

Exit mobile version