Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje NAJAVA: Promocija knjige ‘Slana zemlja’ autora Jasmina Imamovića

NAJAVA: Promocija knjige ‘Slana zemlja’ autora Jasmina Imamovića

U Domu kulture Gornji Vakuf -Uskoplje dana  23.07.2015,. četvrtak u 17:30h, održat će se promocija knjige “SLANA ZEMLJA”  autora  književnika i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, koja je zasnovana na istinitim događajima i ličnostima.

Sa pravom se može reći da je Jasmin Imamović najveći promotor antifašizma u gradu soli u kojem se već godinama najviše gaji antifašašizam, a i ovaj roman je izdat u vrijeme kada se obilježava 70. godina pobjede nad fašizmom.

“Roman je napisan u pravo vrijeme u ono turbulentno, u trenutku u kojem se rade vizije istorije, u koje se želi nametnuti neki drugi stav, da ono što smo učili nije dobro u vrijeme rehabilitacije Draže Mihajlovića, čime roman dobija još veću antifašističku vrijednost. Radi se o književnom djelu koji govori o iskrenoj ljubavi, kako prema slobodi, tako i prema drugom biću, djelu koje nosi poruku da se za slobodu vrijedi boriti”.

“Roman je vezan za grad Tuzlu, ljudske sudbine u vrijeme Drugog svjetskog rata, koji daje uzvišenu antifašističku notu”.

U svom obraćanju autor romana, književnik i sadašnji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je govorio o glavnom liku romana Mustafi Viloviću, sinu Osmana Vilovića koji je bio gradonačelnik Tuzle u period od 1908. do 1922. godine.

“Smatram ga najboljim gradonačelnikom, jer se u njegovo vrijeme izgradio prvi vodovod, kanalizacija, Trg Slobode, Barok, Bristol. Uz Mustafu Vilovića u romanu se spominju i drugi koji su ustali protiv Hitlera, ustaša, četnika, a kroz sve što se provlači priča o ljubavi između Envera Šiljka i Fride Laufer. Enver Šiljak je bio student prava, muzičar, radio je u Solani i volio je Fridu Laufer. On je javno strijeljan 5. septembra 1941. godine, a ona je ubijena u Aušvicu. Enver Šiljak je bio jedan od šefova pokreta otpora u Tuzli, a Frida Laufer je bila članica ilegalnog pokreta otpora u gradu. Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisivali za istaknutim antifašistima među kojima su bili i revolucionari Rudolf Vikić i Memo Suljetović”, rekao je Imamović

Ljubavna priča dvoje mladih Fride i Envera koja se završila tragično je bila inspiracija i za roman i za muzički spot kojeg je režirao Jasmin Duraković, koji je predstavio sve učesnike spota – to su članovi hora Lege artis, glumci, muzičari, statisti, koji su pozdravljeni velikim aplauzom. Potom su svi zajedno zapjevali pjesmu “Jel ti žao što se rastajemo”. Prodružili su im se i mnogi u sali Narodnog pozorišta u Tuzli. U tom momentu se imao osjećaj kao da su željeli da na ovaj način još jednom odaju počast akterima romana kojih više nema među živima, ali su ostala vjećna sjećanja na njih u gradu soli.

Autor romana Jasmin Imamović  je književnik, pravnik i gradonačelnik Tuzle. Objavio je romane “Ubijanje smrti”, “Besmrtni jeleni”, “Obožavatelj trena”, “Molim te zapiši” i “Slana zemlja”, više eseja, kratkih priča, radio drama..Njegove knjige i priče nagrađivane su i prevedene na više stranih jezika. Kao pravnik objavio je tri knjige. Gradonačelnik je Tuzle od 2001. godine, poznat po kreativnim projektima, poput Slanih jezera, Biznis inovacionog centra, obnove i efikasnog korištenja kulturno-istorijskog naslijeđa i gradnje mnogih objekata koji su potpuno preporodili Tuzlu. Imamović je osnivač književnih susreta Cum grano salis i Nagrade Meša Selimović.

Exit mobile version