Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Učenici MSŠ ‘Gornji Vakuf’: Sačuvajmo šume

Učenici MSŠ ‘Gornji Vakuf’: Sačuvajmo šume

Učenici MSŠ „Gornji Vakuf“  iz predmeta Demokratija i ljudska prava realizuju projekt „Šume su pluća Zemlje“, kojim pokušavaju probuditi svijest kod građana o važnosti očuvanja šuma i posljedicama uništenja istih.

Nemilosrdnim uništavanjem šuma na račun novih naselja i prometnica, čovjek ugrožava opstanak svih živih bića na Zemlji.

Dinamična ravnoteža uzajamne povezanosti čovjeka i prirode, koja je u svoj svojoj punoj moći postojala samo u početnim fazama čovjekova razvoja, iz vijeka u vijek polako se narušavala, da bi u savremeno doba dostigla drastične razmjere.

Iz dana u dan sve je više stanovnika, naselja, industrijskih pogona, prometa, elektrana i toplana, a sve manje potoka, jezera, močvara, livada i šuma, te biljnih i životinjskih vrsta.

Čistoća voda, zraka i tla žrtvovana je na račun razvoja novih i uglavnom štetnih tehnologija u industriji, poljoprivredi, energetici i saobraćaju.

Upravo skretanjem rijeka iz njihovog prirodnog toka, isušivanjem vodenih površina te nemilosrdnim krčenjem šuma, a posebno tropskih, čovjek je izazvao ogromne, štetne i dalekosežne posljedice, koje ozbiljno ugrožavaju opstanak svih živih bića, pa i njega samog.

Šume su čuvari prirode

One čuvaju i pročišćavaju vodu, štite od poplava, a za vrijeme suše opskrbljuju vodotoke. Čuvaju i tlo, štite ga od isušivanja i osiromašenja, te klizišta i erozije. Također, šume su i čuvari mnogobrojnih biljaka i životinja.

No nažalost, danas je šuma, koje su davno prije pojave čovjeka prevladavale u kopnenim dijelovima, na Zemlji sve manje. One se već stoljećima nemilosrdno krče da bi se stvorio prostor za nova naselja, poljoprivredne površine, tvornice i saobraćajnice, te se nerazumno i pretjerano sijeku i koriste za drvenu građu, ogrjev i industrijsku preradu.

Uništavanjem šuma nastaju ekološke promjene s ogromnim brojem štetnim posljedica, među kojima su prvenstveno promjene tla i klime, te nestanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Tlo koje nakon siječe šume ostaje ogoljelo i bez zaštite drveća i njihovog korijena postupno odnose rijeke, oborine i vjetrovi. Osim što je izloženo eroziji, ono u velikoj mjeri gubi sposobnost apsorbiranja vlage, te se rasipa i postaje neplodno. Sječa šuma dovodi i do velikog smanjenja biološke raznolikosti na određenom području, pa nestaju brojne i nekad vrlo raširene vrste biljnog i životinjskog svijeta. Uz to, na područjima u kojima nestaju šume, koje su regulatori temperature i vlažnosti, neizbježne su i promjene klime. Primjerice, sječa šuma uvjetuje promjene temperature i smanjenje vlažnosti, kao i povećanje brzine vjetra.

Osim što svojim intervencijama u prirodi čovjek uvjetuje njihovo nestajanje, on zagađivanjem svoje okoline posredno uništava i postojeće šumske ekosisteme. Zagađenje voda i onečišćavanje zraka uzrokuju propadanje biljnog i životinjskog svijeta šuma, pa su postojeće šume nažalost pokazatelji stanja onečišćene biosfere određenog područja i našega planeta u cjelini.

Razred: III 2

Škola : MSŠ “Gornji Vakuf”

Exit mobile version