- Reklame -
Naslovnica Vijesti Srednjobosanski kanton SBK: Nastavnici se bune, ne vraća im se ponovo u školske klupe

SBK: Nastavnici se bune, ne vraća im se ponovo u školske klupe

Foto ilustracija: Internet

Prosvjetne radnike iz Srednjobosanskog kantona (SBK) zabrinula je najava resornog ministarstva o izmjenama Nastavnog plana i programa (NPiP), kojima će nastavni kadar u školama na bosanskom jeziku s manje od 20 godina radnog staža i 300 ECTS poena, morati proći proces doškolovanja.

Tim povodom, oglasio se predsjednik Nezavisnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK-a (NSOOiO) Muhamed Pajić, istakavši da je “profil stručne spreme utvrđen Zakonom o osnovnoj školi, te da se nižim aktima ne mogu mijenjati njegove odredbe”.

Sličan scenarij viđen je u prethodnom mandatu u školama koje rade po hrvatskom NPiP, a pokazalo se da nije imao nikakvo pravno dejstvo. U pitanju je klasična sprega ministarstva i privatnih fakulteta koji bi dobili nove “klijente”, bez ikakvog zakonskog i moralnog pokrića, kazao je Pajić.

Po njegovim riječima, sindikalni predstavnici se već duže vrijeme pozivaju na izmjene Zakona o osnovnoj školi koji će adekvatno urediti devetogodišnje obrazovanje, bolonjski sistem sticanja zvanja, uvesti škole u zakonske okvire i sl.

Nije prihvatljivo, dodaje, da se zakon primjenjuje retroaktivno 15-20 godina i da se, u trenutnim okolnostima, uvjetuje i mijenja radno-pravni status zaposlenih.

Svi uposleni u osnovnom obrazovanju stekli su zvanja i zasnovali radni odnos po zakonima koji su važili u to vrijeme, i neprihvatljivo je dovoditi tu činjenicu u pitanje radi parcijalnih interesa pojedinaca, u ovo vrijeme kada se veliki broj prosvjetnih radnika nalazi u teškom materijalnom stanju, naglasio je.

Naveo je, također, da bi primjena spomenute odluke sličila situaciji u kojoj bi se, primjerice, zakonom produžio radni vijek radnika do odlaska u mirovinu, a svi umirovljenici bili pozvani da “dorade“ vrijeme do umirovljenja.

Sindikat ne prihvata retroaktivnu primjenu nikakvog zakona i učinit će sve da se ta nakana ospori kod nadležnih pravosudnih institucija, te će se obratiti svim pravosudnim i međunarodnim institucijama u zaštiti prava svojih članova, zaključio je Pajić.

FENA

Exit mobile version