- Reklame -
Naslovnica Vijesti Srednjobosanski kanton Čerkez: Zatražit ću od Vlade saglasnost za potpisivanje kolektivnog ugovora

Čerkez: Zatražit ću od Vlade saglasnost za potpisivanje kolektivnog ugovora

Ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Katica Čerkez potvrdila je u ponedjeljak kako je s predstavnicima sindikata postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru za prosvjetne djelatnike te da će na sutrašnjoj sjednici županijske Vlade pokušati dobiti suglasnost za njegovo potpisivanje.

– Složili smo se da svi proračunski korisnici trebaju crpiti ista prava iz Zakona o radu i Općeg kolektivnog ugovora, a kad su u pitanju, među ostalim, topli obrok, naknade za prijevoz, honorarni sati i satnice – kazala je Čerkez u izjavi za Fenu.

Istaknula je kako su stari kolektivni ugovori bili dosta “komotni, odnosno različiti za osnovne i srednje škole”.

– Sada smo to harmonizirali i evo nitko ne priča o tome da će doći do povećanja plaća u osnovnim školama, da će doći do povećanja koeficijenta… Trebamo još na tome raditi da se osnovne i srednje škole, za isti rad, isto plaćaju – ustvrdila je ministrica.

Na pitanje jesu li stvoreni uvjeti za iseljavanje Mješovite srednje škole “Travnik”, čime bi bila i izvršena presuda o vraćanju zgrade Gimnazije Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Čerkez je kazala kako će biti pronađeno alternativno rješenje za učenike Mješovite srednje škole, ali da se nada završetku izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku.

– Alternativni smještaj bit će osnovne i srednje škole u Travniku u kojima ima višak prostora, iako to nije popularno. Dakle, ono što treba uraditi jest da se ubrza završetak izgradnje nove škole kako bi učenici, što prije, bili smješteni u uvjetne prostorije – istaknula je.

O datumu iseljavanja Mješovite srednje škole bit će odlučeno, kako je kazala, nakon što bude potpisan odgovarajući sporazum s lokalnom zajednicom te postignut dogovor s predstavnicima škola na koje se odnosi ovaj proces.

FENA/Vijesti.ba

Exit mobile version