Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Projekat Aktiva vjeroučitelja i AŽ NUR MIZ Gornji Vakuf u povodu...

FOTO: Projekat Aktiva vjeroučitelja i AŽ NUR MIZ Gornji Vakuf u povodu Dana džamija

Dana 06.05.2018.g. u džamiji Mehmed beg Stočanin poslije akšam namaza, priređena je manifestacija „Omladinska akademija“, u cilju obilježavanja 7. maja – Dana džamija u BIH. Nosioci programa su bili Aktiv vjeroučitelja MIZ Gornji Vakuf  i AŽ NUR. Program je bio zanimljivog sadržaja, satkan od učenja Kur,ana, salavata, ilahija, kasida. Program su izveli učenici O.š.„Gornji Vakuf“ i hor Asocijacije žena NUR. Za ovu priliku je prezentiran film pod nazivom: “Džamije i mesdžidi MIZ Gornji Vakuf“. Bilo je veoma emotivno. Vođeni smo idejom “Sve što se zabilježi ostaje, a što se ne zabilježi, nestaje.“

Predstavljene su sve džamije, mesdžidi i mektebi  Medžlisa GORNJI VAKUF. Prikazane su i porušene džamije u periodu od 1993-1995.god. Odlukom Rijaseta IZ 7. maj je dan kada Bošnjaci obilježavaju Dan džamija. Čast da imaju svoj dan, bosanskim džamijama, nije nažalost pripao zbog njihovog nespornog vjerskog značaja. One su svoj dan izvojevale svojim prahom i svojim pepelom. Cilj ove aktivnosti je dokumentovanje i očuvanje fotografija džamija, džemata, mesdžida, mekteba, a značaj za cijeli Medžlis i okolinu, pogotovu za genaracije koje dolaze iza nas. Ovo je jedan doprinos i emanet prema porušenim, ranjenim i ubijanim vjerskim objektima, općine Gornji Vakuf, u periodu od 1992-1995. god. Predavanje o značaju dzamija održao je glavni imam Hidajet ef. Polovina, a gošća programa bila je Lejla Bešo-Haskić, koordinatorica za ženski aktivizam pri Muftijstvu.

U ovom projektu bio je raspisan konkurs na temu:„Džamija u mom srcu“, a ponuđeno je učenicima od I do IV razreda MSŠ „Gornji Vakuf“, da pišu literarni rad na navedenu temu. Na Konkurs se prijavilo mnogo radova, a oni koji su najuspješniji na literarnom konkursu su:

1.  SUŠIĆ ADNA       I razred
2.  TRKIĆ ELMA    II razred
3.  KESO LAMIJA III razred

Učenici su voljni raditi aktivnosti, samo im treba pokazati način da urade.Pozivamo našu omladinu da se uključe i daju doprinos u radu matičnih džemata, kako bismo ustrajno prenosili vjeru islam širom naše lijepe domovine BiH. Džemat je baza svih nas, da damo svoj doprinos koliko smo u mogućnosti, da nastojimo unaprijediti svoju zajednicu.

Nije moguće muslimanu srušiti džamiju, moguće je muslimanu srušiti zgradu koja se džamijom zove, a džamija nije zid ni kupola niti mihrab i munara, DŽAMIJA JE NAČIN ŽIVOTA.

Ovim stazama kojima se mi krećemo, u ovom herojskom gradu, hodali su naši prethodnici, dobri ljudi, oni koji nam mogu biti uzori. To su naše džematlije, naši imami, alimi, vakifi, umjetnici i pjesnici.

Hvala svima, koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ove manifetacije i koji su bili dio ovog hajirli projekta.

Molimo Gospodara da svima nama da bereket u nastupajućim danima mubarek mjeseca Ramazana, da nam olakša post i sve ibadete i obraduje najljepšom nagradom!

RAMAZAN MUBAREK OLSUN!!

Hadžira Zorlak

Exit mobile version