- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Crveni križ Gornji Vakuf-Uskoplje obilježio Svjetski dan prve pomoći

FOTO: Crveni križ Gornji Vakuf-Uskoplje obilježio Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine, drugu subotu u septembru/rujnu, a njegovo obilježavanje je pokrenuto od strane Međunarodne federacije društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u 2000. godini. Ove godine Svjetski dan prve pomoći obilježava se „08.9.2018.“ godine i ima za cilj podići svijest o važnosti poznavanja tehnike prve pomoći.

Pojam „prva pomoć“ odnosi se na pomoć koju bi trebalo pružiti svima koji su trenutno ozlijeđeni ili bolesni.

Događaji i aktivnosti koji se održavaju na ovaj dan fokusirane su na obuke iz prve pomoći. Svake godine Svjetski dan prve pomoći se obilježava pod drugačijom temom.

Ovogodišnja tema je „PRVI ODGOVOR U NESREĆAMA NA CESTI“

Crveni križ Gornji Vakuf-Uskoplje je u suradnji sa policijskom stanicom Gornji Vakuf-Uskoplje obilježio Svjetski dan prve pomoći tako što su zaustavljali slučajne prolaznike i upoznavali ih o ovom bitnom datumu. Svi oni koji su dovoljno poznavali prvu pomoć bili su nagrađeni kutijom prve pomoći za automobile.

Ovom prilikom Crveni križ želi da se zahvali policijskoj stanici Gornji Vakuf-Uskoplje na saradnji, kao i svojim vjernim volonterima koji su zajedno sa policijskim službenicima odradili profesionalno ovaj bitan datum.

Exit mobile version