- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Pčelar Jusuf Petrović iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja jedan je od najboljih proizvođača matica...

Pčelar Jusuf Petrović iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja jedan je od najboljih proizvođača matica u BiH

Stoljetnu pčelarsku tradiciju u gornjevakufskoj porodici Petrovića, Jusuf je s ponosom nastavio. Posvetio se proizvodnji matica. Njegov cilj je da razvije posao od kojeg će stabilno živjeti.

„Uvidjevši koliko sam zagrizao u pčelarstvo, moj brat Reuf mi je iz inostranstva donio najsavremeniju opremu za proizvodnju matica. Uz stotinjak košnica koje trenutno posjedujem u svom pčelinjaku, tu je i 250 pčelinjih nukleusa – priča Jusuf Petrović, iz sela Voljice.

Jusuf na svom pčelinjaku uzgaja i proizvodi matice autohtonog tipa kranjske pčele koje se nakon oplodnje, testiraju na kvalitet. Odlučio nam je otkriti neke od svojih tajni o proizvodnji matica.

Proces kreće od presađivanja destočasovnih larvi iz rodonačelničkog društva u već pripremljene čahure. Umjesto plastičnih čahura Nicot ili Jenterovog aparata, Jusuf koristi voštane čahure kako bi pčelama priredio što prirodnije uslove za izvođenje matičnjaka, a matica odrastala u svojoj prirodnoj sredini.

„Nakon 24 sata lijepo se vidi dali su matičnjaci primljeni u starteru tj. društvu bez matice. Ukoliko se svi dosadašnji poslovi obave pravilno, pčele prime skoro sve matičnjake. Matičnjaci se dodaju jakim uzgojnim zajednicama gdje ostaju sve do zatvaranja matičnjaka.

Poslije zatvaranja matičnjaka, Jusuf navlači se zaštitne kaveze, a nakon toga matičnjaci se opet vraćaju u košnicu ili se sele u inkubator gdje će pod idealnim i kontrolisanim uslovima ostati sve dok se matica ne oslobodi iz matičnjaka.

„Ovakav način je mnogo bolji u odnosu na košnicu, jer ne dolazi do većih varijacija temperature i vlažnosti vazduha u inkubatoru. Izležena i neoplođena matica dodaje se u oplodnjak ili nukleus koja će za nekoliko dana izletjeti na svadbeni let.

Samo najbrži, zdravi i vitalni trutovi će oploditi maticu. Na taj način dolazi do prirodne selekcije trutova i prenošenja njegovih superirornih osobina na potomstvo – kaže Jusuf i dodaje kako nakon nekoliko dana pregledom ustanovljava da je mlada matica počela sa polaganjem jaja u ćelije, čime je ciklus završen a matica spremna za označavanje i dodavanje nekom društvu.

(BHPČELAR/J. H.)

Exit mobile version