- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Obavještenje za vlasnike kućnih ljubimaca (psi, mačke i pitome vretice)

Obavještenje za vlasnike kućnih ljubimaca (psi, mačke i pitome vretice)

Veterinarska stanica „B-H VET“ d.o.o. obavještava građane Gornjeg Vakufa – Uskoplja da je od 01.01.2019. god. stupio na snagu Pravilnik o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica u BIH („Sl.Glasnik BiH“ broj 96/16). U skladu sa ovim Pravilnikom svi psi koji se nalaze na teritoriji BiH moraju biti identifikovani i evidentirani, te unešeni u državnu bazu podataka.

Ured za veterinarstvo je ukinuo važnost dosadašnjih pasoša, a uveo nove pasoše koje distribuira „Agencija za označavanje životinja“ Banja Luka, a koje će izdavati Veterinarska stanica „B-H VET“ d.o.o.  nakon izvršene identifikacije životinje mikročipom.

Prema navedenom pravilniku dužnost vlasnika pasa i mačaka je da prijavi životinju za identifikaciju (postavljanje mikročipa) nakon navršena 3 mjeseca starosti, a najkasnije prilikom prvog cijepljenja protiv bjesnila.

Svi psi koji su stariji od 3 mjeseca moraju se čipirati i vakcinisati protiv bjesnila!

Novi vlasnik je dužan da prijavi promjenu vlasništva u roku od sedam dana. Isto tako vlasnik kućnog ljubimca je obavezan da odjavi životinju u slučaju smrti, krađe ili izvoza.

NAPOMENA:

Vlasnik je dužan da nadležnoj veterinarskoj organizaciji pravovremeno prijavi životinju za identifikaciju i cijepljenje,kako bi se životinja mogla unijeti u državnu bazu podataka!

Sve dodatne informacije na brojeve telefona:

Dijamin Hadžiahmetović, dr.vet.med. 061 105 798
Enver Gurić, dr.vet.med. 061 931 709
Tomislav Perić, dr.vet.med. 063 650 495                

Exit mobile version