- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Saopštenje za stanovništvo općine Gornji Vakuf-Uskoplje

Saopštenje za stanovništvo općine Gornji Vakuf-Uskoplje

Općinski štab civilne zaštite Gornji Vakuf- Uskoplje, na sastanku održanom 18.03.2020. godine u sali Općinskog načelnika, razmatrao je Informaciju o preduzetim aktivnostima na suzbijanju širenja zarazne bolesti koronavirusa na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje, te daje sljedeće saopštenje za javnost.

Saopćenje za javnost

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije od srijede (11.03.2020.) proglašena je epidemija globalnih razmjera (pandemija) od novog COVID 19 Coronavirusa. Krizni štab/stožer civilne zaštite (CZ) Federacije, Kantona i Općina donio je niz NAREDBI koje su jasne i za koje ste svi upoznati tokom stalnih medijskih obavještenja koje svi svakodnevno pratimo zbog situacije u Svijetu.

Naš Općinski krizni štab je putem sredstava medijskog izvještavanja sa sastanka održanog 13.03.2020. godine, obavijestio javnost o postupcima i mjerama zaštite. Do 16.03.2020. godine, mjera zaštite u vidu samoizolacije je određena ljudima koji su došli iz zemalja koji geografski obuhvataju 2 granične kontrole. Od 16.3.2020. godine, mjere izolacije su uvedene za sve ljude izvan Bosne i Hercegovine koji su doputovali u istu. Građani koji su u samoizolaciji su stavljeni pod nadzor odlukom Zavoda za javno zdravstvo.

Sanitarna inspekcija je napravila Rješenja za svih 100 ljudi koji su pristigli iz zemalja pogođenim koronavirusom na područje naše općine.

Samoizolaciju su dužni provoditi svi prijavljeni s tim da je uveden poseban režim od Federalnog štaba civilne zaštite za vozače kamiona i prevoznih sredstava firmi koje prevoze robu za svakodnevni život u BiH. Oni po povratku sa puta idu u izolaciju do sljedećeg potrebnog transporta. Dok traje samoizolacija istima se zabranjuje kontakt sa svim licima. Po ponovnom dolasku iz inostranstva ponovo idu u odlukom propisanu samoizolaciju.

Sve odluke viših nivoa vlasti su date institucijama u vidu naredbi. Služba Civilne zaštite naše Općine će u saradnji sa HIGIJESNKO EPIDEMIOLOŠKOM SLUŽBOM (HES), i Policijskom stanicom vršiti kontrolu građana koji su u samoizolaciji.

Kontrola se vrši kontinuiranim zvanjem pacijenata na kućni telefon (jutarnji poziv vrši HES, a ostale pozive će vršiti Služba civilne zaštite (SCZ) u saradnji s Policijskom stanicom jednom ili više puta ovisno po potrebi i dojavama sa terena).

Dom zdravlja ima svu potrebnu zaštitnu opremu, odnosno sredstva za dezinfekciju svih objekata javnog okupljanja i potrebnih ustanova odnosno preporučenih lokacija.

Naredbom ministarstva zdravstva Kantona, Dom zdravlja je organizirao trijažni punkt na ulazu u Dom zdravlja.

Svi pacijenti će proći istu proceduru koja je definirana po svim standardima unaprijed dogovorenim sa menadžmentom ustanove.

Svi radnici Doma zdravlja su upoznati sa zaduženjima i mjerama koje će se provoditi na svim pacijentima, osim za pacijente primljene zbog hitnog slučaja (povrede, srčani i moždani inzulti i dr po procjeni nadležnog doktora koji radi u HMP).

Kompletan kolektiv Doma zdravlja je u službi građanima, radno vrijeme je prilagođeno situaciji i koordinirano u potpunosti sa direktorom ustanove.

Samo saradnjom i stalnom komunikacijom Doma zdravlja, službi Civilne zaštite općine, Policijske stanice i ostalih institucija ovakvo stanje koje je za sada u našoj Općini i više je nego zadovoljavajuće, te ga je potrebno takvim i zadržati.

Do ovog trenutka svi građani koji su u samoizalociji nemaju nikakve simptome koji bi upućivali na zarazna oboljenja, ali bez obzira ostaju u kućnoj samoizolaciji. U našoj Općini nema niko sa sumnjom na novi Coronavirus, pa Vas molimo da ovu informaciju shvatite kao mjerodavnu i relevantnu. Stoga se mole građani da sva saznanja o novopristiglim građanima dojave službi Civilne zaštite općine, Policijskoj stanici i Domu zdravlja, a posebno ukoliko isti nisu prijavljeni ili krše naredbe Federalnog štaba civilne zaštite.

Bitno je sprovoditi sve naredbe viših nivoa i postupati u skladu sa istim. Sve dojave građana o kršenju mjera bit će sankcionisane od strane nadležnih policijskih i inspekcijskih organa.

Molimo sve građane da sve dolaske u sve Javne institucije na području Općine svedu na minimum.

Obavještavamo sve građane da je ovaj problem više nego ozbiljan, i da smo svi dužni raditi na mjerama zaštite i suzbijanja širenja zaraznih oboljenja, i da ćemo samo na taj način zaštiti sebe i sve građane.

Općinski Štab civilne zaštite Gornji Vakuf- Uskoplje

Exit mobile version