- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje VIDEO: Nekadašnja pruga Gornji Vakuf – Bugojno kao potencijalna biciklistička staza

VIDEO: Nekadašnja pruga Gornji Vakuf – Bugojno kao potencijalna biciklistička staza

U slikovitoj dolini Vrbasa, ostaci uskotračne pruge Donji Vakuf – Bugojno – Gornji Vakuf svjedoče o bogatoj historiji ovog saobraćajnog puta. Bez obzira na to što je pruga danas napuštena i zastarjela, njena izgradnja i kasnije obustava prometa odražavaju promjene u prometnom sistemu i razvoju cestovnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini.

Uskotračna pruga Bugojno – Gornji. Vakuf, poznata i kao Ćiro, otvorena je 3. oktobra 1945. godine. Ova pruga je nekada bila važan saobraćajni put, doprinoseći privrednom razvoju područja. Austro-ugarska uprava prepoznala je njen potencijal za poboljšanje privrede te olakšavanje pristupa prirodnim bogatstvima u dolini Vrbasa. Međutim, s vremenom je razvoj cestovnog saobraćaja doveo do smanjenja značaja pruge.

U početku su putnici koristili ovu prugu za putovanja, ali je putnički saobraćaj na dionici Donji Vakuf – Gornji Vakuf postupno obustavljen početkom 1972. godine. Nakon toga, 1. juna 1975. godine, saobraćaj je u potpunosti obustavljen na svim dionicama pruge. Teretni saobraćaj je također obustavljen 1974. godine.

Pruga Donji Vakuf – Bugojno – Gornji. Vakuf, koja se protezala na ukupnoj dužini od 29,0 km, svjedočila je historiji željeznica u Bosni i Hercegovini. Bez obzira na to što su danas ceste dominantan način prijevoza, ostaci ove pruge i dalje su prisutni i podsjećaju na razdoblje kada je bila žila kucavica ovog područja.

Bugojno, Ukrsnica Odžak, Ukrsnica Pajić Polje, Stajalište Trnovača i Gornji Vakuf nekada su bili važne stanice i stajališta na ovoj pruzi. Njihovi ostaci svjedoče o živahnosti prometa i ekonomskom razvoju koji je pruga donosila.

Bez obzira na završetak njenog operativnog vijeka, uskotračna pruga Donji Vakuf – Bugojno – Gornji Vakuf ostaje zabilježena kao dio historije željeznica u Bosni i Hercegovini. Ona je dio bogate kulturne baštine ovog područja i podsjeća nas na važnost željeznica u prošlosti. Iako je pruga danas zastarjela i napuštena, njena historija i zanimljivosti koje nosi i dalje su od velikog interesa za stanovnike ovog područja.

Exit mobile version