- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Tragedija u Gornjem Vakufu-Uskoplju: Vatrena stihija progutala godine rada farmera, zajednica...

[FOTO] Tragedija u Gornjem Vakufu-Uskoplju: Vatrena stihija progutala godine rada farmera, zajednica se udružuje u prikupljanju pomoći

Velika nesreća zadesila je domaćinstvo farmera Amira Hasanovića iz Gornjeg Vakufa kada je požar, koji je izbio prije dva dana, u samo sat vremena progutao sve ono što su godinama marljivo stvarali. U vatri su izgorjeli životinje, štale i poljoprivredna mehanizacija, ostavljajući ovog vrijednog poljoprivrednika i njegovu porodicu u očaju.

Prema riječima njegovog komšije i također farmera Senahida Bešića, užasna nesreća odnijela je živote dvaju bikova i pet koza, kao i dvije štale, traktor, motokultivator i kombi. Srećom, četiri krave i tele su spašeni i privremeno smješteni u štali kod amidže.

Amir Hasanović živi sa svojom porodicom, koja uključuje četvero djece i njegove roditelje. Godinama su se posvetili tovu bikova i prodaji sira, a sada su ostali bez svoje djelatnosti i osnovnih sredstava za rad.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine odmah se odazvalo apelu za pomoć i već je prikupilo dio novca. Planiraju nastaviti s prikupljanjem donacija, a sve će biti transparentno objavljeno kako bi se pravilno upotrijebilo za obnovu farme i štale.

Trenutno je skupljeno oko 400 bala sijena, a očekuje se da će stići još danas. Svi koji žele pružiti podršku domaćinstvu Hasanović mogu to učiniti putem uplate na račun koji je naznačen na fotografijama ispod ovog teksta.

Ovaj tragičan događaj potresao je cijelu lokalnu zajednicu koja prepoznaje važnost poljoprivrede za održavanje ruralnog života. Ljudi se ujedinjuju kako bi pružili pomoć i podršku ovom hrabrom farmeru i njegovoj porodici u ovim teškim trenucima.

Farmerske nesreće poput ove podsjećaju nas koliko je poljoprivreda ranjiva na prirodne katastrofe i zahtijeva od nas solidarnost i potporu u teškim vremenima. Nadamo se da će se domaćinstvo Amira Hasanovića uskoro oporaviti, a zajednica će ostati uz njih u obnovi onoga što je vatra odnijela.

Primalac: Senihad Bešić, Vrse

Broj računa u BBI: 141-438-13102493-20

Exit mobile version