- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Brdašce Strmica iznad Gornje Mahale: Čuvar historije i tihe ljepote

Brdašce Strmica iznad Gornje Mahale: Čuvar historije i tihe ljepote

Gornj Mahala ušuškana ispod Strmice (Foto: Aid Gafić)

U srcu Gornjeg Vakufa-Uskoplja, nadvisujući okolinu svojom tišinom i skladom, leži brdašce Strmica – prirodni dragulj koji čuva svoju posebnost i šarm. Ovaj biser možda ne obiluje spektakularnim prirodno-geografskim i geološkim obilježjima, ali nosi duboku historijsku i kulturnu vrijednost koja ga čini nezaobilaznim dijelom lokalne priče.

Brdašce Strmica se uzdiže iznad Gornje Mahale, gotovo nježno priljubljeno uz njeno podnožje na istočnoj strani. To je skoro okomita nizbrdica, koja svojim bukovim šumama stvara sliku iz bajke. Iako na prvi pogled može delovati obično, njegova historija i značaj za Gornji Vakuf ne mogu se zanemariti.

U historijskim zapisima Gornjeg Vakufa-Uskoplja, brdašce Strmica se ističe svojim strateškim značajem. Nekadašnje vremena su  znala prepoznati njegovu važnost za odbranu i nadzor nad okolinom. Danas, ovo brdo postaje mjesto koje podsjeća na prošla vremena i podsjeća nas na duboko usađene korijene ovog područja.

Gornji plato brda, poznat lokalno kao “Šarampov”, blago se spušta prema jugo-zapadu i zapadu. Na stjenovitoj podlozi nalazi se tanak gornji sloj glinastog tla, koji je danas dom sitnoj i kratkoj korovskoj travi. Ovaj plato je svjedok vjetrovitih dana i sunčanih zalazaka, te svaki korak po njemu nosi osjećaj povezanosti s prirodom i prošlošću.

Nekoliko zapuštenih pašnjaka i livada svjedoči o vremenima kada su se oni koristili za ispašu stoke. Ti su prostori često bili poprište prolaska krda goveda i stada ovaca, posebno ujutro kada kreću prema bogatijim pašnjacima na Mačkovcu, Bakinom docu i Stubliću.

Brdašce Strmica možda nema spektakularne prirodne eksponate, ali njegova tiha ljepota, povezanost s historijom i uloga koju je igrao u životu ljudi Gornjeg Vakufa-Uskoplja ga čine posebnim. Ovo brdo je svjedok vremena, svjedok promjena, i mjesto gdje priroda i čovjek zajedno stvaraju nezaboravnu sliku koja ostaje urezana u srce svakog ko posjeti ovo područje.

Exit mobile version