- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Noćas je Lejletul-bedr: Noć pobjede i spomena!

Noćas je Lejletul-bedr: Noć pobjede i spomena!

Foto: Ilijaz Skeho

Noćas, s akšam namazom, nastupa Lejletul-bedr, jedna od najblagoslovljenijih noći u islamu. Ova noć, koja se obilježava 17. ramazana, podsjetnik je na pobjedu muslimana u bitci na Bedru 624. godine.

Bitka na Bedru bila je prekretnica u ranoj historiji islama. Brojčano slabija muslimanska vojska, predvođena Poslanikom Muhammedom, a.s., pobijedila je mnogobrojnu mekansku vojsku. Ova pobjeda je učvrstila islam u Medini i dala snagu muslimanima da nastave s širenjem svoje vjere.

Lejletul-bedr se u Bosni i Hercegovini i dijaspori obilježava na razne načine. U džamijama se održavaju posebni programi. Vjernici provode noć u molitvi, čitanju Kur'ana i razmišljanju o značaju bitke na Bedru.

Osim vjerskog značaja, Lejletul-bedr ima i duboko moralnu poruku. Podsjetnik je na to da u životu ne smijemo odustajati, bez obzira na poteškoće i izazove. Pobjeda na Bedru pokazuje nam da je uz vjeru, hrabrost i jedinstvo moguće pobijediti i najjačeg neprijatelja.

U ovom turbulentnom vremenu, Lejletul-bedr nam donosi nadu i ohrabrenje. Podsjetnik je na to da Bog uvijek pomaže onima koji su na pravednom putu i da nikada ne smijemo gubiti nadu u Njegovu milost.

Neka nam ova noć bude prilika da se okrenemo Bogu, da se pokajemo za svoje grijehe i da se zavjetujemo da ćemo živjeti u skladu s Njegovim zapovijedima.

Exit mobile version