- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje U Gornjem Vakufu obilježena 33. godišnjica od pogibije Džemala Bijedića

U Gornjem Vakufu obilježena 33. godišnjica od pogibije Džemala Bijedića

Foto: Aid Gafić

Danas je u Gornjem Vakufu obilježena 33. godišnjica od pogibije Džemala Bijedića. Tim povodom upriličen je odlazak na Partizansko groblje na brdu Glavica u Gornjem Vakufu.

Na ostatcima spomen obilježja ubijenim borcima NOB-a upriličeno je polaganje cvijeća od strane predstavnika FOM-a SDP Gornji Vakuf i Društva Josip Broz Tito.

Malobrojnim građanima koji su prisustvovali obilježavanju ovog datuma obratio se Adnan Gafić, član FOM-a SDP i Jasmin Ćehaja predsjednik FOM SDP Gornji Vakuf, koji je podsjetio na ulogu Džemala Bijedića u afirmaciji i razvoju Bosne i Hercegovine u Jugoslaviji i cijelom svijetu. Dotakao se i pitanja pogibije Džemala Bijedića, te napomenuo da nikada do kraja nisu razriješene okolnosti pod kojima se srušio avion u kojem se on nalazio.

Opšti je utisak svih prisutnih da se pod hitno mora preduzeti nešto s ciljem da se Partizansko groblje dovede barem u približno stanje u kojem je bilo prija nesretnog rata, kada je služilo kao omiljena destinacija šetačima iz našeg grada. Tokom rata ovaj lokalitet je bio miniran. Istina, izvršeno je deminiranje kompletnog terena, ali još uvijek postoji bojazan da se tu nalaze mine, te s toga ne preporučujemo odlazak bez adekvatne pratnje.

Exit mobile version