- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Sam ispisao uvredljive grafite, pa se “ibretio” pred kamerama: Adisu Pokviću prijeti...

Sam ispisao uvredljive grafite, pa se “ibretio” pred kamerama: Adisu Pokviću prijeti do tri godine zatvora

Foto: Arhiv/Faktor.ba

Općinski sud u Bugojnu u cijelosti je prihvatio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Srednjebosanskog kantona, koje je optužilo Adisa Pokvića da je javno izazvao netrpeljivost između građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji žive na području općine Gornji Vakuf.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je 5. augusta prošle godine u ranim jutarnjim satima u mjestu Krupa bb, općina Gornji Vakuf, na vozilu vlasništvo A.P. ispisao crnom bojom simbol kukastog križa, na vozačevim vratima i na vjetrobranskom staklu, te na poklopcu motora ispisao natpis “BALIJE”.

Zatim je na vozilu vlasništvo P. S., na vratima vozača i zadnjim lijevim vratima napisao velikim štampanim slovima crne boje natpis “USKOPLJE, BALIJE” i crnom bojom simbol križa, dok je na poklopcu motora istog vozila ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis “NOŽ, ŽICA SREBRENICA” i cnom bojom simbol kukastog križa.

Potom je na trotoaru ispred kuće vlasištvo M. P. ispisao simbol kukastog križa i ispod toga velikim štampanim slovima crne boje natpis “BALIJE”, te je na zidu pomoćnog objekta – garaže vlasništo P. A., u sklopu koje se nalazi komora za farbanje, četkom za farbanje ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis “NEĆE BALIJA OSTAT USKOPLJE” i crnom bojom simbol križa.

Zatim je na svom BMW-u sive boje, četkom za farbanje duž cijele desne strane vozila ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis “USKOPLJE” i “BALIJE” kao i crnom bojom simbol križa dok je iznad zadnjeg desnog točka ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis “BALIJE”.

Na “golfu 4”, vlaništvo P. A., četkom za farbanje na zadnjem vjetrobanskom staklu i na staklu prednjih lijevih vrata napisao crnom bojom simbol kukastog križa, a na staklu zadnjih lijevih vrata velikim štampanim slovima crne boje natpis “USKOPLJE”.

– Na taj način je javno izazvao međunacionalnu i vjersku netrpeljivost između građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji žive na području općine Gornji Vakuf, odnosno Federacije BiH – naveli su iz Tužilaštva USK.

Pokvić je optužen za krivično djelo izazivanje međunacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz člana 163. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, za koje je propisana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Zanimljivo je da je neposredno nakon prijave događaja, Pokvić davao izjave medijima i glumio šokiranost, da bi nakon što je policija utvrdila da je ustvari on odgovoran za njihvo ispisivanje, sve priznao u MUP-u Srednjobosanskog kantona.

Faktor.ba

Exit mobile version