- Reklame -
Naslovnica Vijesti Srednjobosanski kanton Spisak pravnih subjekata koji su dobili finansijsku pomoć Srednjobosanskog kantona

Spisak pravnih subjekata koji su dobili finansijsku pomoć Srednjobosanskog kantona

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada SBK je donijela Odluku o izdvajanju sredstava pravnim i fizičkim licima sa pravnim subjektivitetom kojima je naredbama štabova za civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti u uslovima pandemije korona virusa (COVID-19), sa pozicije „Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – poticaj privredi“. Ovom Odlukom izdvaja se iznos od 463.043,00 KM, odnosno iznos od 203,00 KM za subvencioniranje 50% najniže neto plate za mjesec April 2020. godine, ukupan broj pravnih i fizičkih lica sa pravnim subjektivitetom kojima se izdvajaju sredstva iznosu 834. Ukupan broj zaposlenih u pravnim i fizičkim licima sa pravnim subjektivitetom kojima se izdvajaju sredstva iznosi 2281.

Spisak možete pogledati OVDJE.

Isto ministarstvo je predložilo, a Vlada SBK usvojila Analizu II uticaja COVID-19 na privredu Srednjobosanskog kantona. U cilju utvrđivanja postojećeg stanja i poduzimanja adekvatnih mjera na smanjenju posljedica koje su uzrokovane pojavom COVID-19, Ministarstvo privrede SBK je provelo anketiranje privrednih subjekata na području SBK na bazi Upitnika. U istraživanju je učestvovalo 659 privrednih subjekata, a analiza je obuhvatila privredene subjekte iz metaloprerađivačke, drvoprerađivačke, tekstično-kožarske industruje, hemijske industrije, ugostiteljstva, trgovine, turizma, proizvodnje kože i srodnih proizvoda, saobraćaja i komunikacija. Negativne posljedice pandemije COVID-19 privredni subjekti su iskazali kroz problem plaćanja poreza i doprinosa, problema sa isplatom plata, otkazivanje dogovorenih poslova, poteškoće u sklapanju novih poslova i smanjenju potraženj za proizvodima i uslugama na tržištu. Više informacija o Analizi II se može dobiti u Ministarstvu privrede SBK.

Kantonalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je predložila, a Vlada SBK donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dalekovoda 35 kV Kiseljak – Kreševo. Ovom odlukom utvrđuje se javni interes za izgradnju dalekovoda 35 kV Kiseljak – Kreševo, na području općina Kiseljak i Kreševo. Utvrđivanje javnog interesa iz ove odluke Vlada Srednjobosanskog kantona donosi se na osnovu: Elaborata eksproprijacije kV Kiseljak-Kreševo (TS 110/35/10 kV Kiseljak I TS 35/10 kV Kreševo, Mišljenja Općinskog vijeća Kreševo i Mišljenja Općinskog vijeća Kiseljak.

Vlada SBK je primila k znanju Informaciju Kantonalne uprave za civilnu zaštitu o poduzetim aktivnostim i mjerama od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa COVID-19.

Exit mobile version