- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Održan okrugli sto na temu predstavljanja ‘Priručnika za postupanje profesionalaca u sistemu...

Održan okrugli sto na temu predstavljanja ‘Priručnika za postupanje profesionalaca u sistemu zaštite u slučajevima nasilja u porodici’

U organizaciji Multisektorskog tima za prevenciju nasilja u obitelji, danas je u Gornjem Vakufu-Uskoplju održana završna aktivnost – okrugli stol u sklopu projekta „Jačanje ljudskih resursa Multisektorskog tima u cilju smanjenja nasilja u obitelji“. Projekat je imao za cilj osnažiti kapacitete unutar Multisektorskog tima i ostalih institucija i ustanova u mreži podrške žrtvama nasilja u obitelji.

Projekat je realiziran u okviru sporazuma Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine, Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku USAID-a, kroz projekat „Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini”.

Na današnjem okruglom stolu predstavljeni su rezultati projekta i dokument koji je nastao u sklopu projekta „Priručnik za postupanje profesionalaca_ki u sistemu zaštite u slučajevima nasilja u obitelji“. Na istom događaju, a u suradnji sa Općinskim sudom u Bugojnu i sutkinjom Sonsirej Radivojević, održana je edukacija na temu primjene zakonskog okvira u slučajevima nasilja u obitelji sa posebnim osvrtom na Istanbulsku konvenciju.

Podršku ovoj aktivnosti pružila je i Koalicija nevladinih organizacija Sloga Gornji Vakuf –Uskoplje. Također, ovom prilikom učesnice i učesnici okruglog stola pridružili su se i podržali kampanju „Nisi sama“ čiji je cilj podizanje svijesti o rodno zasnovanom nasilju.

Exit mobile version