- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Priča o zaboravljenoj pumpi: Mjesto za okupljanje u srcu Gornjeg Vakufa-Uskoplja

Priča o zaboravljenoj pumpi: Mjesto za okupljanje u srcu Gornjeg Vakufa-Uskoplja

Na raskrižju današnjih ulica Gradske, Branka Mikulića i Fra Anđela Zvizdovića u Gornjem Vakufu-Uskoplju nekada je stajao bunar koji je svojom posebnom pumpom omogućavao izvlačenje vode. Ovaj bunar, poznat kao “pumpa” u lokalnom govoru, imao je značajnu ulogu u životu grada. Putnici i prolaznici često su se zaustavljali kod pumpe kako bi se osvježili dok su dolazili ili odlazili iz čaršije.

Pumpa je bila elegantno oblikovana i zaštićena visokom masivnom betonskom ogradom s dva ulaza. Natpis “DOM NARODNOG ZDRAVLJA, TRAVNIK, 1930.” stajao je na strani prema trgu. Nažalost, mehanizam pumpe uskoro je prestao funkcionirati, što je značilo da više nije mogla služiti svrsi za koju je izgrađena. Konačno, pumpa je potpuno propala.

Iako je prestala s radom, mjesto na kojem se pumpa nekad nalazila ostalo je važno središte u gradu. Postalo je omiljeno mjesto za dječije igre, zabavu i okupljanje mladih. Djeca bi svojim roditeljima govorila: “Idemo kod pumpe”, kada bi se željela okupiti tamo. No, nakon izgradnje vodovoda 1964. godine, pumpa je uklonjena. Na njenom mjestu niknula je nova česma ili fontana koja je postala novo omiljeno okupljalište mladih. Nazvana je “Kod fontane”, i tako je postala simbol promjene i obnovljenog života nakon nestanka pumpe.

Exit mobile version